Első alkalommal jutottak be nők a kuvaiti parlamentbe

Vágólapra másolva!
Négy nő is bejutott a kuvaiti parlamentbe a szombati előre hozott választáson. Kuvaitban 2005 óta lehet nőket is választani, de egészen eddig nem sikerült bejutniuk. Az országban azért tartottak előre hozott választást, mert az emír feloszlatta a korábbi parlamentet, amely korrupcióval vádolta az uralkodócsalád által dominált kormányt.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal választottak be nőket a kuvaiti parlamentbe a szombati előre hozott választásokon. Összesen négy nő került be az 50 fős törvényhozásba, amelynek tagjai az ország öt választási körzetének tíz-tíz legtöbb szavazatot összegyűjtő jelöltjei közül kerülnek ki. A választáson 210 jelölt indult, közöttük 16-an voltak nők. A bejutott nő képviselők között van egy korábbi - a posztra 2005-ben, kinevezés útján került - egészségügyi miniszter is.

Az egyik sikeres nő jelölt, az Egyesült Államokban tanult egyetemi oktató Aszil al-Avadi szerint megválasztásuk jelentős előrelépés a nők és a demokrácia számára.

Az arab országban azért tartottak előre hozott választást, mert Szabah al-Ahmed al-Szabah emír márciusban feloszlatta a parlamentet, miután a testület korrupció gyanúja miatt akart vizsgálatot indítani a miniszterelnök - az emír unokaöccse - ellen. Kuvaitban nincsenek parlamenti pártok, a kormánytagokat a miniszterelnök nevezi ki, többnyire olyan politikusok közül, akik nem tagjai a parlamentnek.

Az országban 2005 óta van lehetőségük a nőknek arra, hogy szavazzanak és hogy induljanak a választáson, de a parlamentbe eddig nem jutottak be, pedig több választást is tartottak azóta. Kuvaitban az elmúlt három évben három alkalommal tartottak választást, mivel a parlament újra és újra ellentétbe kerül az uralkodócsalád által dominált kormánnyal szemben.