Karadzic-versek miatt sajnálkozik a szlovák külügy

Vágólapra másolva!
Több szlovákiai lap is lehozott verseket a volt boszniai szerb elnöktől, a Hágában népirtással vádolt Radovan Karadzictól. A szlovák külügy szerint az állami pénzekből is támogatott lapok döntéséhez nincs köze a szlovák politikának.
Vágólapra másolva!

Verseket közöltek állami támogatással működő szlovákiai lapok a népirtással vádolt Radovan Karadzictól. Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter csütörtökön sajnálatosnak nevezte az esetet és azt mondta: a szlovák politikának nincs köze a Karadzic-szövegek megjelentetéséhez. A volt boszniai szerb elnöktől a Dotyky című irodalmi hetilap és a Slovenske Pohlady című lap közölt verseket. Szlovák sajtójelentések szerint mindkét lap kap állami támogatást.

"Nehezen tudnám ezt költészetnek nevezni" - mondta Lajcák Pozsonyban Vuk Jeremic szerb külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A szlovák diplomácia vezetője - aki 2007-től idén januárig, külügyminiszteri kinevezéséig a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője volt - szerint még ma is sok ezren kutatnak rokonaik, apjuk, férjük vagy éppen gyermekeik földi maradványai után, haláluk "ennek az embernek a nevéhez fűződik".

Radovan Karadzicot a második világháború utáni legnagyobb európai tömegmészárlás fő felelőseként tartják számon. 1995-ben a boszniai szerb hadsereg egységei közel nyolcezer bosnyákot gyilkoltak meg Srebrenicában. Jelenleg a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) folyik ellene eljárás.