Félezren haltak meg kolerajárványban Zimbabwében

Vágólapra másolva!
Nemzetközi segítséget kért Zimbabwe, eddig ugyanis 565-en haltak meg az országban tomboló kolerajárványban. Az egészségügy-miniszter gyógyszereket, gyógyászati eszközöket és élelmiszert kér.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi segítséget kért Zimbabwe az egyre súlyosbodó kolerajárvány leküzdésére csütörtökön.

Az afrikai országban sürgősségi helyzetnek nyilvánították a járvány elleni küzdelmet, miután eddig 565-en haltak meg a fertőző betegségben. David Parirenyatwa zimbabwei egészségügy-miniszter szerint a járvány összefügg az ország jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetével.

A Herald című helyi lapnak a politikus azt mondta, hogy a források súlyos hiánya mutatkozik az egészségügyben. A központi kórházak szó szerint nem működnek, az egészségügyi személyzet nem motivált, illetve újra kell éleszteni az egészségügyi rendszert.

A miniszter szerint Zimbabwének nagy szüksége van gyógyszerekre, gyógyászati eszközökre, a betegek, különösen a gyermekek táplálásához pedig élelmiszerre van szükségük. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO csütörtökön közölte, hogy egy orvoscsoportot küld a helyszínre. A Dél-afrikai Köztársaság - amely már korábban gyógyítást ígért az oda érkező zimbabweieknek - a regionális segítség összehangolását szorgalmazta, főleg az élelmiszerszállítmányok terén. Az Európai Unió egyelőre 200 ezer eurós gyorssegélyt jelentett be a nemzetközi vöröskereszten és más szervezeteken keresztül.

Az Oxfam brit segélyszervezet szerint további több mint háromszázezer, az elégtelen táplálkozástól legyengült ember számára jelent komoly veszélyt a kolerajárvány.