Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem született klímakompromisszum Gdanskban

Vágólapra másolva!
Bár a nyilatkozatok optimisták, nem született megállapodás Gdnaskban, ahol Nicolas Sarkozy az EU keleti tagállamaival tárgyalt a klímavédelmi intézkedésekről.  A volt szocialista országok azt szeretnék, ha az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésénél figyelembe vennék, hogy 1990 óta átalakult az ipari szerkezetük.
Vágólapra másolva!

Nem született megállapodás az Európai Unió klímacsomagjáról a kilenc kelet- és közép-európai kormányfő és Nicolas Sarkozy francia államfőnek, az uniós soros elnökének szombati gdanski találkozóján. Sarkozy úgy nyilatkozott, hogy haladást értek el ugyan a tárgyalásokon, de "még nem jutottak a végére". Szerinte a december 11-12-én esedékes brüsszeli EU-s csúcstalálkozón megszülethet a megállapodás.

Hasonlóan nyilatkozott a házigazda, Donald Tusk lengyel kormányfő, aki szerint a mostani találkozón tettek egy lépést előre, de még mindig sok tennivaló maradt az uniós csúcsig. Jobban értik egymást a felek, de nagyon messze vannak még egymástól az álláspontok - mondta az MTI-nek Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is.

Magyarország és a volt szocialista országok számára nem elfogadható, hogy a jelenlegi tervezet szerint - az eredeti megállapodással ellentétben - a 2005-ös évet tekintenék viszonyítási évnek a jövőbeli szén-dioxid-kibocsátási kvóták felosztásánál. Az új tagállamok ellenben azt szeretnék, ha 1990 lenne a bázisév. Ez jelentős könnyítés lenne számukra, hiszen azóta, a szocialista nehézipar megszűnése miatt jelentősen csökkent a kibocsátásuk.

A francia elnök és a kilenc keleti kormányfő gdanski találkozója egybeesett az ENSZ által kezdeményezett poznani klímavédelmi tárgyalásokkal. Bár a két megbeszélés nincs közvetlen kapcsolatban egymással, a BBC környezetvédelmi riportere, Matt McGrath szerint kulcsfontosságú, abban a tekintetben, hogy Európa megőrizze vezető szerepét a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Az EU vállalása szerint - ha más országok nem tesznek jelentős vállalásokat - 2020-ig 20 százalékkal mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, 20 százalékra növelné a megújuló energiaforrások arányát, és 20 százalékkal javítaná az energiafelhasználás hatékonyságát.

A Poznanban zajló tanácskozás célja, hogy előkészítse azt a megállapodást, amelyet egy éven belül kellene aláírni Koppenhágában. Az új egyezmény a 2012-ben lejáró, 1997-ben aláírt Kiotói Jegyzőkönyv helyébe lépne. Az EU álláspontja, hogy kész vállalni az üvegházhatású gázok kibocsátásának30 százalékos csökkentését, ha globális alku születik, vagyis más hatalmak is készek érdemi csökkentésre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről