Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az utcákon ünnepelnek a guineai puccsisták

Vágólapra másolva!
Utcára vonultak ünnepelni a Guineai Köztársaságban puccsot végrehajtó katonák. A kormányt kedden feloszlató puccsisták szerdától kijárási tilalmat vezettek be, és azt ígérik, 2010 decemberében lesz választás.
Vágólapra másolva!

Utcára vonultak az új vezetést megünnepelni szerdán a puccsista katonák, akik eddig a laktanyájukban maradtak. Az Alfa Yaya támaszpontról több százan vonultak az elnöki gárda táborához, amelyet bezártak, majd a városközpontba indultak, és menet közben az "új főnököt" éltették kiabálva Guinea fővárosában, Conakryban.

Katonai és rendőrségi gépkocsikban, géppisztolyokkal felfegyverkezve parádéztak a Fidel Castro úton, a város egyik fő útvonalán, miközben két helikopter is keringett fölöttük. A lakosok közül néhányan üdvözölték őket, de többségükben nem mutatkoztak túl lelkesnek.

A puccsisták szerdán bejelentették, hogy 2010 decemberében "szabad, hiteles és átlátható" választásokat tartanak majd, egyúttal közölték, hogy szerdától este nyolc órától reggel hat óráig érvényes kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén.

Moussa Camara százados, a puccsisták vezetője szerint irányításával megalakult a 32 tagú átmeneti kormány, melynek 26 katona és 6 civil tagja van. Az állami rádió szerdán katonazenét közvetített, amelyet időnként közlemények beolvasása szakít meg. A lázadók kedden jelentették be, hogy felfüggesztik az alkotmányt és feloszlatják a kormányt.

Camara százados azzal vádolta a zendülők által állítólag megdöntött kormányt, hogy külföldi zsoldosokat hívott be az országba, de azt nem közölte, hogy honnan. Állításait megbízható forrásokból eddig nem sikerült hitelesíteni.

A zendülő katonák röviddel azután jelentették be a hatalomátvételt, hogy kedden Guineában nyilvánosságra hozták: az országot 24 éven át irányító Lansana Conté elnök előző este elhunyt. Az összeesküvők páncélosokat küldtek a fővárosba, és ellenőrzésük alá vonták az állami rádiót és televíziót.

Ahmed Tidiane Souaré miniszterelnök viszont kedden még cáfolta, hogy kormánya felbomlott volna, és közölte, változatlanul hivatalában tartózkodik. Aboubacar Somparé parlamenti elnök, aki Conté halálát követően az alkotmány értelmében ellátja az ideiglenes államfői teendőket, kijelentette, hogy államcsínykísérlet történt, de nem valószínű, hogy az egész hadsereg a puccsisták mögött állna.

A házelnök szerdán a nemzetközi közösséghez fordult, kérve, akadályozza meg, hogy az összeesküvők megszakítsák az alkotmányban rögzített demokratikus hatalomátadási folyamatot. Közölte, hogy a zendülők keresik, de ő biztos helyen tartózkodik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről