Kitoloncolták a spanyolok bin Laden fiát

Vágólapra másolva!
Visszatoloncolták Egyiptomba Oszama bin Laden fiát, aki a hét elején Spanyolországban kért menedékjogot. A férfit ügyvédje szerint politikai okból utasították ki, pedig azt mondja, semmi köze a terrorizmushoz.
Vágólapra másolva!

Fellebbviteli szinten is elutasították Oszama bin Laden al-Kaida vezér fiának menedékkérelmét Spanyolországban. A magát pacifistának mondó Omar bin Ladent már délután felrakták egy Egyiptomba tartó repülőgépre - közölték a helyi hatóságok és a férfi ügyvédje.

A 27 éves fiatalember hétfőn érkezett Madridba Kairóból, ahol az elmúlt időszakban lakott. Az érkezés után azonnal menedékjogért folyamodott; a spanyol hatóságok kikérték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) véleményét, majd annak birtokában megtagadták tőle azt. Omar a hét elejétől egészen szombatig Madrid Barajas repülőterén, a tranzit területén várakozott, míg fellebbezését elbírálták.

Ügyvédje, Bianca Sharma szerint minden lehetséges fórumot megjártak, az utolsó pillanatig harcoltak, de védence nem maradhatott. Az ügyvédnő szerint Omarnak semmi köze sincs a terrorizmushoz, kérelmét politikai okokból utasították el. A férfi azért kért spanyolországi menedéket, mert úgy véli, hogy az arab országok nem biztonságosak számára. Ügyvédje szerint a szaúdi állampolgárságú ifjabb bin Laden Egyiptomból mindjárt Szaúd-Arábiába utazik tovább majd tovább.

Omar, aki Oszama bin Laden 19 fiának egyike, nem tagadta ugyan meg apját, de magáról azt hangoztatja, hogy a béke követe akar lenni a muszlim világ és a Nyugat között. Apját saját elmondása szerint utoljára 2000-ben látta Afganisztánban. A bulvár sajtóban tavaly meglehetős vihart kavart, miután feleségül vette az 52 éves brit Jane Felix-Browne-t, aki azóta felvette a Zaina asz-Szabáh nevet.