Fico elfogadta Gyurcsány meghívását

Vágólapra másolva!
Hamarosan Magyarországra látogathat Robert Fico szlovák kormányfő. Fico Révkomáromban jeletette be, hogy megkapta és hamarosan megválaszolja Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök levelét a magyar futballszurkolók elleni rendőri intézkedésekről, illetve megbízta külügyminiszterét a budapesti látogatás előkészítésével.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák miniszterelnök kormánya szerdai, Révkomáromba kihelyezett ülését követően megerősítette: megkapta Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő levelét, amelyben a magyar miniszterelnök a november elsejei dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt rendőri beavatkozás "körülményei iránt érdeklődik". Fico már utasította kormánya külügyminiszterét, Ján Kubist hogy "fogalmazza meg a választ". A válaszban az lesz - mint Fico előre megmondta -, hogy "minden törvényes volt".

Pozsony hivatalos álláspontja szerint a rendőrség november elsejei dunaszerdahelyi fellépése indokolt volt és összhangban állt a vonatkozó szlovák jogszabályokkal. "Mi ezt nem rendőri agresszivitásnak tekintjük, mert a legfőbb ügyész legális közbelépésnek nevezte" - fogalmazott Fico, de nem tett említést arról, hogy a szlovák rendőrség korábban olyan videofelvételekről beszélt, amelyek igazolják a beavatkozás mértékét, de amelyeket azóta sem küldtek meg Budapestnek. Említés nélkül maradt az is, hogy Fico kommunikációs igazgatója, Brano Ondrus a múlt héten egy újságcikkben azt írta, hogy a rendőrségnek nyilvánvalóan nincsenek ilyen videofelvételei.

Révkomáromban a szlovák kormányfő arról is beszélt, utasítást adott arra, hogy "kezdjék el budapesti utam előkészítését". Gyurcsány a múlt szombati révkomáromi csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szívesen látná Ficót Budapesten. Később a magyar kormányfő levélet is írt Ficónak, amelyben azt kérte a szlovák miniszterelnöktől, hogy a dunaszerdahelyi rendőri beavatkozásról folytasson le egy, a rendőrségtől független vizsgálatot, ennek eredményét pedig küldje meg Magyarországnak.