Kalifornia

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Székhely: Sacramento
Lakosság: 36,5 millió
Kormányzó: Arnold Schwarzenegger (republikánus)
Az elnökválasztás eredménye: 61% demokraták, 37% republikánusok
Elektorok száma: 55

Innen jött: Richard M. Nixon elnök, Dave Brubeck zenész, Coolio rapper, Leonardo DiCaprio, Clint Eastwood, Robert Redford színészek, Joe DiMaggio baseballsztár, Jack London, John Steinbeck írók, George Lucas, Steven Sipelberg, Walt Disney filmrendezők, Tiger Woods golfjátékos, Howard Hughes üzletember, repülőúttörő, Kareem Abdul-Jabbar kosárlabdázó, William Randolph Hearst sajtómágnás

Hivatalos madara a búbos fürj, emlőse a grizzli medve, tengeri emlőse a szürkebálna, hüllője a kaliforniai üregteknős, ízeltlábúja a kaliforniai kutyaképű pillangó (zerene eurydice), hala a szivárványos pisztráng, tengeri hala a korallsügér, virága a kaliforniai kakukkmák, fája a mamutfenyő

Jelmondata: "Eureka" (latin) - Megtaláltam

Forrás: Getty Images
A Golden Gate San Franciscónál

Az eredetileg Nevada, Utah, Arizona és Wyoming egészét vagy részeit, illetve a jelenleg Mexikóhoz tartozó Baja Californiát is magában foglaló terület nevét a Califia királynő által uralt fekete amazonok lakta California szigetről kapta, amely García Rodríguez de Montalvo spanyol író 1510-es Esplandián kalandjai (Las sergas de Esplandián) című művében szerepelt. A mesebeli teremtmények lakta sziget Montalvo szerint egész közel fekszik a paradicsomhoz, nincs területén más fém, csak arany, meg drágakövek tömkelege.

Az aranyhoz azonban nem csak a mesében, hanem a valóságban is sok szál fűzi. A 19. század közepén dúló aranyláz során több mint 300 ezer ember érkezett a korábban bennszülött törzsek, majd spanyol telepesek lakta területre. Felső-Kalifornia, ahogy akkor nevezték, előbb spanyol gyarmat, majd mexikói terület volt, végül pár napos függetlenség után az USA uralma alá került a Mexikóval vívott háború során, 1846-ban. Négy év múlva csatlakozott az Unióhoz.

Itt van az USA egyik legmagasabb hegye (a bő négy kékesnyi Whintey a Sierra Nevadában) és az egyik legalacsonyabb pontja (a tengerszint alatt 86 méterrel fekvő Death Valley). Egy másik államban sem él annyi fenyőféle mint itt, a világ leghatalmasabb élőlényei, a mamutfenyők otthonában, ahol találtak már 4700 éves fát is.

Az USA harmadik legnagyobb tagállama, területe 3,5-szer nagyobb Magyarországénál. A legnépesebb állam és lakossága dinamikusan nő, több mint kétszer annyi ember születik, mint amennyi meghal, ráadásul sok a bevándorló is. A fehérek aránya közel 60, a spanyolajkúaké 36, az ázsiaiaké 12, az afroamerikaiké több mint 6 százalékos.

Gazdasága a legnagyobb az USA-ban, a húzóágazatok a szórakoztatóipar Hollywoodban, a repülőgépipar az állam déli részén, a mezőgazdaság, de itt fekszik a Szilícium-völgy, a számítástechnikai és az elektronikai ipar fellegvára, és van híres borvidéke is, mint a Napa- vagy a Sonoma-völgy. Gazdag színes- és nemesfémekben, az USA legnagyobb szénhidrogén-lelőhelyei közül tucatnyi itt található, az állam az összamerikai olajtermelés tizedét adja, vízenergia-termelésben pedig a második.

A második állam volt, ahol elismerték az azonos neműek házasságát, jóllehet előzőleg (2000-ben) elsőként itt hoztak törvényt arról, hogy a házasságot csak ellenkező neműek köthetnek. 1990 óta jellemzően demokrata elnökjelölteket támogatnak az itt lakók, ám a kormányzók mégis rendre republikánusok.