McCain elismerte Obama győzelmét - percről percre

Vágólapra másolva!
Barack Obama beszédében megköszönte győzelmét szavazóinak, és kijelentette: "amit ma tettünk, megváltoztatja Amerikát". John McCain republikánus elnökjelölt elismerte vereségét, gratulált Barack Obamának, akit hívei sikoltozva ünnepelnek Chicagóban. George W. Bush elnök telefonon ugyancsak gratulált leendő utódának, Obama kenyai rokonai pedig a Fehér Házba készülnek. A demokraták állnak jobban a törvényhozásban is. Percről percre.
Vágólapra másolva!

11:55 Obama is Obamát ünnepelte

Ujjongva ünnepelte szerdán névrokona győzelmét Obama, az a japán halászvároska, amelynek neve megegyezik a megválasztott amerikai elnökével. Az álmos kis település mintegy száz lakosa gyűlt össze napközben, hogy a városháza főtermében tévén nézze az amerikai elnökválasztás fináléját. Amikor bemondták a tévében, hogy Barack Obama győzött, "Obama, Obama" kiáltásokban törtek ki az obamaiak is. Többen közülük hawaii népviseletbe öltöztek az amerikai Obama születési helyének tiszteletére, mások "Szeretem Obamát" feliratú pólókban feszítettek. Remélik, hogy az új amerikai elnök - aki egy tévéinterjúban megemlítette a települést - meglátogatja majd őket.

10:57 Göncz: Történelmi eredmény

Történelmi eredményt hoztak az amerikai választások, először lesz az Egyedült Államoknak színes bőrű elnöke - mondta az MTI-nek Göncz Kinga külügyminiszter szerdán. Göncz szerint Obama multikulturális háttere, politikusi karizmája és a változás ígérete kapott nagy támogatást. A miniszter hozzátette: ez a külpolitikában is meg fog jelenni, "noha nem gondoljuk, hogy alapvetően más lenne az amerikai külpolitika, nyilván hangsúlybeli eltérések lesznek". A miniszter fontosnak nevezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is figyeljen Európára, a Nyugat-Balkánra és természetesen Magyarországra is.

10:21 Az Európai Parlamentbe hívják Obamát

Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke meghívta Barack Obamát, hogy mondjon beszédet az európai uniós képviselők előtt. Gratuláló levelében a német politikus azt írta, ez alkalmat adna Obamának, hogy közel félmilliárd európai lakost szóltíson meg. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a pénzügyi válságra is utalva leszögezte, hogy egy új világ kedvéért új szövetségre van szükség a nemzetközi szereplők között. Reményét fejezte ki, hogy Obama vezetésével az Egyesült Államok csatlakozik az EU-hoz ennek megteremtésében.

09:12 - Már 6 millió Obama előnye

A CNN adatai szerint Barack Obama országosan 59 352 248, John McCain pedig 53 428 149 szavazatot kapott.

08:17 - A Fehér Házba készül a kenyai ág

"Megyünk a Fehér Házba! Megyünk a Fehér Házba!" - kántálták Barack Obama rokonai a kenyai Kogelében, ahol az első afroamerikai elnök apai rokonsága él, miután kiderült, hogy Obama nyer. "Egész éjjel fent voltunk, Nem is tudom mit mondjak. Egyszerűen elképesztő" - idézte Obama egyik tánccal ünneplő sógornőjét a Reuters. Kenyában hatalmas kultusza alakult ki a demokrata politikusnak, róla neveztek el sok gyereket, rá köszöntötték a "Senator" márkájú söröket, vasárnap a fővárosban, Nairobiban pedig bemutatták az Obama musicalt. Mwai Kibeki kenyai elnök a csütörtököt munkaszüneti nappá nyilvánította, hogy az emberek megünnepelhessék Obama sikerét.

07:15 - A végére meggyőző lesz

Országos összesítésben Obama 54 055 517 szavazatot kapott (52 százalék) szemben McCain 49 628 933 szavazatával (47 százalék). Szinte minden felmérés Obama győzelmét jósolta és ez be is jött, a végére ráadásul meggyőző lesz az előnye is.

07:00 - Itt a vége

Bezártak az utolsó szavazóhelyiségek Alaszkában.

06:41 - "Amit tettünk, megváltoztatja Amerikát"

"Amit ma este tettünk, megváltoztatja ezt az országot" - mondta az elnökké választott Barack Obama győzelmi beszédében, a chicagói Grant parkban. Obama szerint megválasztása azt bizonyítja, hogy Amerikában minden lehetséges. A választók segítségét és összefogását kérte a pénzügyi válság megoldásában, a terroristáknak pedig azt üzente: "legyőzünk titeket". Obama győzelmi beszédének összefoglalóját itt olvashatja el.

06:04 - Obama: Eljött a változás

Barack Obama demokrata elnökjelölt győzelmi beszédében kijelentette, eljött a változás Amerikába. Köszönetet mondott feleségének, tanácsadóinak és a kampányát adományokkal, önkéntes munkával segítőknek. Obama azt mondta, az Egyesült Államok ma bebizonyította, hogy nem különálló egyének közössége, hanem erős szövetség.

Forrás: AFP

05:57 - Elsöprő lehet Obama győzelme

A CNN részben becslésen alapuló jelentése szerint Obama 338, McCain 135 elektort szerez. Obamának várhatóan sikerül fordítani hat olyan államban, ahol 2004-ben republikánus jelölt nyert. Országos összesítésben Obama 47 990 292, McCain 44 540 846 szavazatot kapott.

05:53 - George W. Bush Obamának: "Nagy utazás jön"

George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke felhívta Barack Obamát, és gratulált győzelméhez - jelentette be Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője. A CNN tudósítása szerint Perino elmondta: Bush maga és felesége, Laura Bush nevében köszöntötte Obamát és nejét. Bush ígéretet tett, hogy zökkenőmentes lesz a hatalomátadás, és azt mondta Obamának: "Az élet egyik nagy utazására indul most. Gratulálok - és érezze jól magát."

05:28 - McCain gratulált Obamának

John McCain gratulált Barack Obamának, aki az előrejelzések szerint behozhatatlan előnyre tett szert. McCain mindenkit arra buzdított, hogy támogassa Obamát, és köszönetet mondott érte, hogy részt vehetett az elnökválasztási küzdelemben.

05:08 - Három államban fordított a demokrata jelölt 2004-hez képest

Ha igazak az előrejelzések, akkor Obama már három államot elhódított a 2004-es választásokhoz képest a republikánusoktól. Azaz John McCain három olyan államban nem tud majd nyerni, amelyben 2004-ben George W. Bush győzött. Ez összesen 32 plusz elektori szavazatot jelent Obamának, a 2004-es demokrata eredményhez képest. A három állam közül Ohio a legfontosabb, amely 20 elektori szavazattal rendelkezik. (Amerikában az elektorok választják az elnököt, vagyis nem közvetlenül szavaznak az emberek a jelöltekre, hanem elektori testületet választanak, márpedig többnyire ezeket úgy állítják össze, hogy az államban legtöbb szavazatot kapó jelölt az összes elektori szavazatot besöpri.) A másik két elhódított állam Új-Mexikó és Iowa, 5, illetve 7 elektori szavazattal. Ezek hagyományosan ingadozó államnak számítanak. Iowában és Új-Mexikóban 2000-ben például Al Gore demokrata jelölt nyert - Iowában kis különbséggel -, de 2004-ben mindkét helyen George W. Bush győzött.

05:03 - Az első afroamerikai elnök

A CNN előrejelzése szerint Barack Obama elegendő elektori szavazatot (297) szerezhet meg ahhoz, hogy ő legyen a 44. amerikai elnök.

05:00 - Bezárt a legnagyobb, Kalifornia

Bezárták a szavazóhelyiségeket Hawaiin, Idahóban, Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban. Már csak Alaszka van hátra. Ha Obama hozza Kaliforniát (és rendkívül meglepetés lenne, ha nem tenné), fölényesen nyer majd.

04:39 - Arizonában a fiatalok Obamára voksoltak

Arizonában a férfi és a női szavazatok gyakorlatilag alig különböznek egymástól, és azon ritka államok közé tartozik ez az állam, ahol minimálisan ugyan, de a nők az állam szenátorát, John McCaint részesítették előnyben. ez derül ki az ABC News exit-polljából, amelyben 1228 embert kérdeztek meg a szavazás után. A férfiak 49:49 arányban voksoltak a két jelöltre, míg a nőknél 50:49-re McCain győzelmét hozták ki a közvélemény-kutatók Arizonában. A fehérek 44 százaléka szavazott Obamára, 55 százalékuk McCainre. A 16 százalékot kitevő latin szavazók 61 százaléka Obamát kedvelte jobban és csak 36 százalékuk szavazott McCainre. A fiatalok egyértelműen Obamát választották. A 18-24 év közöttiek 65:35 arányban ikszeltek a demokrata jelöltre. McCain az idősebb korosztályokban nyert. A nagyon szegények és a nagyon gazdagok támogatták Obamát. A gazdaságot és az az iraki helyzetet fontosnak tartók egyaránt Obamát részesítették előnyben, míg McCainre azok szavaztak, akik a terrorizmus miatt aggódtak.

Forrás: AFP

04:30 - Obama növelte előnyét

Országos összesítésben még mindig kicsi a különbség a két jelölt között, de azért Obama már láthatóan jobban áll. Rá 29 604 867 ember szavaztott, McCainre pedig 28 321 127.

04:13 - A kongresszusban a demokraták vezetnek

A szenátusi választásokon (a törvényhozás felső házának egyharmadát választják újra most Amerikában) a CNN szerint a 35 megszerezhető hely közül 13 a demokratáké, 10 a republikánusoké lesz. A demokraták ez alapján már megszerezték a felsőházi többséget. A demokraták célja, hogy elérjék a 60 fős többséget, ami jelentősen megkönnyíti a többségi párt számára a szenátusi döntéshozatalt. (A háromötödös többséggel rendelkező párt lezárathatja a vitát akkor is, ha a kisebbség obstrukciós céllal folytatná azt.) A törvényhozás alsó házában, a képviselőházban - amelynek mind a 435 tagját újraválasztják most - jelenleg 124:77 arányban vezetnek a demokraták a CNN szerint. A kormányzók közül eddig 4 demokrata és egy republikánus győzelmet jelez előre a CNN.

04:00 - Zárás még négy államban

Iowában, Montanában, Nevadában és Utah-ban is véget ért a szavazás.

03:46 - Észak-Carolina: szegények és gazdagok Obamáért

Észak-Carolinában a fehérek 37 százaléka százaléka szavazott Obamára, 63 százalék McCainre, az ABC News 2570 embert vizsgáló exit-pollja szerint. A nők itt is Obamát szerették jobban (56 százalék), a férfiak McCainre szavaztak (53 százalék). A fiatalok a demokrata jelöltet részesítették előnyben, így a 18-24 év közöttiek 74 százalékban voksoltak Obamára, a 25-29 év közöttiek pedig 77:23 arányban. A középkorúak enyhén McCain felé hajlottak, és a legidősebbek, a 65 év felettiek pedig egyértelműen McCaint preferálták (58 százalék). A legszegényebbek és a leggazdagabbak Obamát választották. A 15 ezer dollár alatt keresők 76 százaléka szavazott rá, az 50 ezer dollárnál kevesebbet keresők 56-57 százaléka. Az 50-200 ezer dollár közötti kategóriákban McCain állt jobban, aztán viszont megint Obama következett: a 200 dollárnál többet keresők 55:45 arányban rá voksoltak.

03:29 - Fej-fej mellett vagy nem

A CNN összesítése szerint Obama országosan 15 394 730 szavazatot kapott, míg McCain 15 148 246-ot, azaz az összes leadott szavazatot tekintve jelenleg szoros a verseny. Az elnökválsztásról döntő elektori szavazatokat illetően a CNN előrejelzései szerint azonban Obama sokkal jobban áll. A választói hagyományok, a közvéleménykutatások és az eddig összeszámolt szavazatok szerint biztosnak tűnik a győzelme. A CNN előrejelzései szerint most 174-69-re vezet a biztosnak látszó elektorok számát tekintve.

03:15 - Biden hetedszerre

Joe Bident, Barack Obama alelnökjelöltjét hetedszer is szenátorrá választotta Delaware állam népe. Biden gyakorlatilag semmilyen szenátusi kampányt nem folytatott, csupán egy egyperces reklámfilmben emlékeztette választóit, hogy életükben először egy szavazólapon kétszer is szavazhatnak ugyanarra az emberre, mégis érvényes lesz. Ellenfele, a republikánus Christine O'Donnell panaszkodott is, hogy Biden nem veszi komolyan az államot, a választók azonban - a CNN jelentése szerint - máshogy látták. Ha az Obama-Biden páros megnyeri a mai választást, Biden alelnökként a szenátus elnöke lesz, így a ma megnyert pozíció megüresedik. A várakozások szerint ekkor fia, Beau Biden, az állam főügyésze indul majd el a posztért.

Forrás: AFP

03:07 - Florida: a tanulatlanok Obamát ikszelték

Floridában 3204 embert kérdeztek meg az ABC exit-polljában, és a középiskolai végzettséget el nem érők között, illetve a posztgraduális képzésben résztvevők között is Obama nyert, 70, illetve 56 százalékkal. A középiskolát befejezők körében Obama 56 százalékot hozott. Az egyetemet jártak - akik a szavazók többségét teszik ki - két csoportja viszont McCaint választotta 51, illetve 55 százalékkal.

03:00 - Még egy nagyot behúzott Obama

A CNN előrejelzése szerint Rhode Island, Michigan, Minnesota, Wisconsin, New York is Obamáé lesz. Utóbbi várható volt, de fontos, hiszen rengeteg elektort ad (a harmadik legtöbbet Kalifornia és Texas után, 31-et). McCain Wyoming és Észak-Dakota 3-3 elektorát gyűjtheti be. A CNN szerint a már előre látható elektori szavazatokat illetően vezet 174:49-re. A győzelemhez 270 elektor kell.

03:30 - Újabb 15 államban vége a szavazásnak

Arizona, Colorado, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Kansas, Lousiana, Michigan, Minnesota, Nebraska, New York, Rhode Island, Texas, Új-Mexikó, Wisconsin, Wyoming bezárta a szavazóhelyeket.

02:50 - Idős, gazdag fehérek szavaztak McCainre

Az ABC News ezerfős exit-pollja szerint Alabamában 14 százalék szavazott Obamára, 84 pedig McCainre. Az afroamerikaiak 98 százalékban Obamára, 2 százalékban McCainre voksoltak. Obama csak a legfiatalabb korcsoportban nyert, a 18-24 év közöttieknél 54 százalékot kapott, a 25-29 éveseknél pedig 50 százalékot. A többi korcsoportban McCain győzött, 57-59 százalék közötti aránnyal. A magasabb jövedelműek McCainre szavaztak, 55-65 százalékos arányban, Obama a 30 ezer dollár alatt keresők körében érte el a legjobb eredményt, 51 százalékkal.

02:40 - Obama vezet Floridában

McCain nagyot nyerhet Georgiában, de Obama áll nyerésre olyan fontos, aránylag vagy abszolút sok elektort adó államokban, mint Észak-Karolina és Florida. A CNN előrejelzések alapján azt írja, Obama vezet 81:34-re.

02:38 - New Hampshire és Pennsylvania Obamáé a CNN szerint

New Hampshire-ben a szavazatok 10 százalékának összeszámlálása után Obama 60 százalékkal vezet a 39-et elért McCain előtt. A CNN erre és saját exit-polljára támaszkodva már ki is hirdette a demokrata jelöltet az állam győzteseként. Az exit-poll szerint Obama minden létező demográfiai szegmensben megverte McCaint, még a 65 éve felettiek 59 százaléka is rá szavazott. Ha beigazolódik a CNN előrejelzése, az igen fájdalmas lesz John McCain számára, hiszen 2000-es és 2008-as kampánya is kis keleti állam előválasztásán kapott nagy lendületet. Az első esetben a lendület nem tartott sokáig, idén azonban kitartott a verseny legvégéig.

A CNN előrejelzése szerint Obamáé lesz egy másik csatatér-állam, a 21 elektori szavazatot adó Pennsylvania is. Pedig McCain mindent bevetett, hogy elvigye ezt az államot, erősen kampányolt itt az elmúlt két hétben. Szüksége is lett volna rá egy esetleges győzelemhez; most már nagyon nehéz lesz.

02:30 - Végzett Arkansas is

02:29 - A fiatalok otthon maradtak

Egyelőre úgy tűnik, a szavazó fiatalok aránya nem nőtt 2004-hez képest az idei amerikai elnökválasztáson. Az előrejelzések mást ígértek, Obama nem örülhet. Részletek itt.

02:11 - Obama vezet a CNN szerint

A CNN exit-poll felmérésekre hivatkozva újabb államokban jósolta meg a győztest. Obamáé: Illinois, Maryland, Delaware, Connecticut, Massachusetts, Vermont, Maine; McCainé: Dél-Karolina, Tennessee, Kentucky és Oklahoma. Az eddigi előrejelzések alapján Obama 77:34-re vezet az elektorok számát tekintve.

02:00 - Még 15 állam zárt

Alabama, Connecticut, Delaware, Florida, Illinois, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New hampshire, New Jersey, Oklahoma, Pennsylvania, Tennessee, Washington DC is bezárta a szavazóköröket.

01:58 - A CNN szerint McCain húzott még 8 elektort

Dél-Karolinában McCain nyer a CNN szerint, annak ellenére is, hogy jelenleg 55:44-re Obama vezet. A CNN a saját felméréseire hivatkozva ígéri McCain győzelmét. Ezzel McCain újabb 8 elektort gyűjthet be.

Forrás: AFP

01:40 - Obama kicsit vezet, de ez nem jelent semmit sem

Nem sokkal háromnegyed kettő előtt már Obama kapott összesítésben több szavazatot. Országosan eddig 1 095 459 ember szavazott rá (51 százalék), míg McCainre 1 031 208 (48 százalék). Ezek az eredmények egyelőre korántsem pontosan jelzik előre a majdani végeredményt - ahogy az alacsony feldolgozottságú csatatér-államok adatai sem - hiszen egyes megyékben gyorsan megy a számlálás, máshol - jellemzően a nagyvárosokban - lassabban. Utóbbiak számos államban demokrata erősségnek számítanak.

01:32 - Exit-poll a nagy csatatérről

A CNN megrendelésére készült indianai exit-poll szerint férfiak egyenlő arányban, 49-49 százalékban szavaztak Obamára és McCainre, a nők körében Obama vezet 55-44 százalékos arányban. A szavazók életkora szerint vizsgálva Obama meggyőzően vezet a 18-29 (65%), a 30-44 (51%), a 45-64 évesek (51%) körében, míg McCainre a 65 éven felüliek többsége (59%) szavazott.

01:30 - Még három helyen zártak

Nyugat-Virginia, Észak-Karolina és Ohio is befejezte a szavazást.

01:23 - Már százezreknél tart a számlálás

Fél kettő előtt nem sokkal McCain 370 708, Obama 326 653 szavazattal áll. Ez azt jelenti, hogy eddig McCain kapta a szavazatok 53, Obama 46 százalékát.

01:19 - A kiélezett államokban Obamát várják (a demokraták)

A demokrata párti jelölt, Barack Obama nagy előnyét mutatják a keddi amerikai elnökválasztáson a fontos ingadozó államokban készült exit-poll felmérések - közölte a Huffington Post internetes politikai lap, amely közelebbről meg nem nevezett demokrata párti forrásból szerezte adatait. Obama előnye Floridában 52-44, Iowában, Missouriban és Észak-Karolinában 52-48, Nevadában 55-45 százalék. Pennsylvaniában 57-42, Ohióban 54-45, Indianában 52-48, Új-Mexikóban 56-43, Michiganben 60-39 arányban vezet. McCain vezet Georgiában (51-47) és Nyugat-Virginiában (55-45).

01:11 - Az első exit-pollok

Virginiában Obama vezet, a szavazókörök kijáratánál készült, a CNN hírtévé által megrendelt felmérés adatai szerint a férfiak 42, a nők 56 százaléka szavazott rá, míg McCainre a férfiak 46, a nők 44 százaléka. Vermontban nem meglepő módon szintén Obama a nyerő, itt a férfiak 60, a nők 69 százaléka szavazott a demokrata jelöltre az exit-pollok szerint.

01:03 - Vermont, Kentucky

A CNN előrejelzése szerint Vermontot (3 elektor) Obama, Kentuckyt (8 elektor) McCain viszi majd. Ez az eredmény két évvel ezelőtt nagyjából ugyanilyen biztonsággal megjósolható lett volna, hiszen a keleti Vermont betonbiztos "kék" (vagyis demokrata szavazó), míg a déli Kentucky mozdíthatatlanul "vörös" (vagyis republikánus) állam évtizedek óta.

00:50 - Bell megyében McCain a menő

Bell megyében, Kentuckyban 33 százalékos már a feldolgozottság. Itt 71 százalékkal vezet McCain Obama 28 százalékával szemben.

00:40 - Sorbanállás, géphibák, nedves szavazólapok

Országszerte számos szavazókörből jelentettek technikai problémákat az Egyesült Államokban zajló választásokon. A szórványos jelenségek hátterében hol emberi mulasztás, hol az esős időjárás, hol egyszerűen az áll, hogy sok helyen a választók szinte megrohanták a szavazóhelyiségeket. Erről bővebben itt olvashat.

00:26 - Már számolják a voksokat

Kentuckyban McCain vezet 60 százalákkal az CNN-en közzétett legelső eremények szerint. McCain 2723, Obama 1651 szavazatot kapott az államban eddig. Ez még 0 százalékos feldolgozottságnak számít. Indiánában 1 százalékos feldolgozottságnál 57-42 százalék az arány Obama javára.

Forrás: AFP/Saul Loeb

00:11 - Fidel Castro Obamát támogatja

Fidel Castro álláspontját kedden közölte a Reuters hírügynökség a kubai állami médiára hivatkozva. Luis Inacio Lula da Silva brazil elnöknek címzett levelét hozták nyilvánosságra. Ebben kifejti véleményét mindkét jelöltről: a demokrata párti Barack Obamát "sokkal intelligensebbnek" tartja John McCainnél, a republikánusok aspiránsánál. A 82 éves visszavonult kubai vezető szerint "megnőne a háborús veszély" a "vén, harcias" McCain győzelmével. Ugyanakkor tart az amerikai rasszizmustól, amivel Obamának szembe kell néznie.

Castro végül külön kiemelte, hogy egyik jelölt mellé sem akar állni, semleges a küzdelem végkimenetét illetően, és nem is akarja befolyásolni véleményével a végeredményt. Castro támogatása tápot adhat azoknak a republikánus véleményeknek, melyek szerint Obama szocialista politikát akar folytatni győzelme esetén.

23:48 - A gazdaság mindenek felett

A CNN hírtelevízió nyilvánosságra hozta az első szavazók álláspontját az elnökválasztás tétjéről. A kezdeti exit-pollok azt mutatják, hogy az amerikai választók 62 százaléka gazdaság állapotára koncentrál. Irak problémáját 10, a terrorizmust és az egészégügyet 9-9 százalék tartja fontosnak.

Barack obama demokrata jelölt elnyerte az amerikai fiatalok szimpátiáját a felmérés szerint. A CNN jelentése szerint az először szavazó polgárok 72 százaléka Obamára adja le mai voksát.

23:10 - Keleten kellemes meleg, nyugaton szakadó eső

A Washington Post és a Weather Channel együttes jóslata szerint az USA területének nagy részén kellemes őszi időjárás várható. A keleti államok közül Maryland, Virginia és Észak-Karolina azonban heves esőket kap most is, ami esetleg elrettenthet választókat.

Az ország középső részén, a Préri államaiban szintén derűs időre számíthatnak a voksolók, még az északabbi államokban is meleg idő várható. Coloradótól északra és nyugatra azonban kiterjedt csapadékzóna helyezkedik el - heves esőket okozva a hegyekben. Még Kalifornia jelentős része is kap az esőből, a magasabb hegyek északon azonban már kiadós havazásra is számíthatnak.

A Washington Post kiemeli, hogy szélsőséges, elrettentő időjárási körülményre nem kell számítaniuk a szavazóknak november 4-én.

23:05 - Szekeresnek Obama kell

Szekeres Imre honvédelmi miniszter Barack Obama demokrata párti jelölt megválasztásának örülne. Szekeres az MTI-nek azt nyilatkozta hozzátette: a magyar kormánynak azonban mindegy, hogy demokrata vagy republikánus kormány alakul a választások után. "Én személy szerint örülnék, ha Obamát választanák meg az Egyesült Államok elnökének. Hozzám a demokrata párt nézetei állnak közelebb és különlegesen izgalmasnak tartanám, ha Obama megkapná a felhatalmazást, ez mutatná Amerika erejét. Viszont szeretném ha mostani védelmi minisztert, Robert Gatest kérné fel miniszternek" - mondta Szekerese Imre az amerikai kereskedelmi kamara választási rendezvényén.

22:31 - Csak az ökör támogatja McCaint Kenyában

Mindenki Barack Obama győzelméért szurkol a kenyai Kogelóban, ahonnan - apai ágon - a demokrata elnökjelölt származik, egyvalakit kivéve - írja a CNN. Az ellendrukker az az ökör, amelyet Obama győzelme esetén levágnak, és kisütnek a helyiek. A településen él ma is Obama apai nagyanyja - egyszerű kis házát ma kordonok és rendőrök védik -, illetve számos unokatestvére, nagybátyja, nagynénje. A CNN szerint a faluban, ahol amúgy nem sok minden történik, ma csak úgy nyüzsögnek az újságírók, Obama egyszerű falusi pereputtya sajtótájékoztatókat tart portájuk a hátsó udvarán. Elnökválasztás-mánia világszerte - képekben.

22:28 - Budapesten is tartanak választási bulit

"Bárki nyeri a választásokat, elkötelezett lesz a magyar-amerikai kapcsolatok és Magyarország iránt" - ígérte April H. Foley budapesti amerikai nagykövet kedden este az AM Cham, az Amerikai Kereskedelmi Kamara választási rendezvényén, amelyet a Corinthia Grand Hotel Royalban tartanak. A választások kezdetén mindenki azt gondolta, hogy a kampány fő témája a biztonság lesz, ezen belül az iraki kérdés. Ezzel szemben a kampány finisében ez már kisebb jelentőséget kapott, a gazdasági válság került előtérbe - mondta Foley.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az [origo] tudósítója a legalább hétszáz vendég között látta Fodor Gábort, az SZDSZ elnökét, Szekeres Imre honvédelmi minisztert, Kovács Árpádot, az Állami Számvevőszék elnökét, Stumpf Istvánt, a Századvég Alapítvány elnökét. Jelen volt Almássy Kornél korábbi MDF-es képviselő is. A vendégek többnyire üzletemberek, akik kivetítőn követhetik az elnökválasztás alakulását - jelentette tudósítónk. Az eseményről készült képeinket itt megnézheti.

22:17 - A CNN Obamát várja, éjféltől eredmények

A CNN hétfői becslése szerint Obama 291 elektorra számíthat biztosan, McCain 157-re, 90 elektor hovatartozását pedig nem lehetett megtippelni.

Az első hivatalos eredmények magyar idő szerint hajnali 1-kor kezdenek jönni, de mivel néhány megyében már éjfélkor véget ér a szavazás, így a CNN például már akkor is kiad a szavazóhelyiségből való távozás után készített exit-poll eredményekre alapozott becsléseket.

22:07 - A legdrágább választás

A 2008-as minden idők legdrágább amerikai elnökválasztása. Obama összesen 639 millió dollárt (131 milliárd forintot), a republikánus McCain 360 milliót (73 milliárd forintot) gyűjtött össze. Obama főleg kicsiben utazott, rengeteg kisebb összegű adományt gyűjtött össze az interneten.

Forrás: AFP

21:25 - A republikánusok vezetnek

Eddig összesen 18 republikánus és 15 demokrata elnöke volt az USA-nak a Wikipedia adatai szerint. Volt ezen kívül 4 föderalista, 4 whig és 1 demokrata-republikánus is.

Négy olyan eset fordult elő, hogy olyan ember nyerte a választást, aki a közvélemény-kutatások szerint esélytelenebb volt. Legutóbb George W. Bush jelenlegi elnök tudott fordítani.

21:20 "Ha... amikor..."

Lendületesen ismételte kampányának fő üzeneteit John McCain republikánus jelölt a kampány vége előtti utolsó beszédeinek egyikében, Coloradóban. McCain felszólította hallgatóságát, menjenek szavazni, szóljanak szomszédjaiknak, és ha kell cibálják őket az urnákhoz. Adócsökkentést ígért, az egészségügyi rendszer és a szociális biztonság megőrzését.

Ismét elsütötte a bakizós fordulatot: "ha megválasztanak..., amikor megválasztanak elnöknek...". Azt is mondta, hogy amikor megválasztják, Amerika nem fog olajat vásárolni azoktól az országoktól, akik nem szeretik, helyette felfuttatják a zöld- és megújuló-, illetve nukleáris energiatermelést. Közölte, győzelemre állnak Irakban, és győzni fognak Afganisztánban, és a katonák büszkén fognak hazatérni. Szinte minden mondatát üdvrivalgás kísérte.

21:17 - Ajándék a szavazóknak

Ingyen finomságokat kaphat és féláron vágathatja le haját Los Angeles egyes részein az, aki részt vett a keddi elnökválasztáson. Több üzlet - étterem, kávézó, fodrászat és bár - vezetése ingyenes vagy olcsóbb szolgáltatásokkal jutalmazza a szavazókat, ezzel igyekeznek ösztönözni az embereket, hogy menjenek el voksolni - írja az MTI.

A Krispy Kreme "patriótafánkokat" osztogat a szavazóknak. Aki "Szavaztam" címkével sétál be a Daily Grill éttermeibe, az ingyen előételt választhat. A Pitfire Pizza hálózat ingyen üdítőt vagy egy pohár sört adományoz a választói jogukkal élő polgároknak Los Angeles belvárosában és Észak-Hollywoodban. A Cristophe fodrászatokban féláron vállalnak hajvágást a szavazóknak.

A Los Angeles Times tudósítása szerint a városban voksolók "Szavaztam" címkét kapnak.

Forrás: AFP

A kaliforniai kormány szóvivője elmondta, hogy a szövetségi választási törvény tiltja a "szavazási jutalmakat", a választás kereskedelmi felhasználását, ennek ellenére ez a kérdés szinte minden választás idején felmerül. Azokban az esetekben nem ütközik törvénybe a szavazásra buzdító jutalomakció, amikor az üzletekben nem kérnek igazolást a részvételről. A Starbucks kávézólánc például "bemondásra" egy pohár kávét ajándékoz mindenkinek, aki szavazott.

21:06 - Bush embere Obamát várja

Karl Rove, George Bush elnök egykori kampányguruja, az egyik legismertebb amerikai konzervatív elemző azt jósolta, hogy Barack Obama olyan nagy arányú győzelmet szerez a keddi elnökválasztáson, amilyenre 1996 óta nem volt példa. Rove honlapján közölte: a demokrata párti elnökjelölt 338-200 arányú győzelmet arat.

Rove "végső választási térképén" a fontos kétesélyes államok közül Floridát, Ohiót és Pennsylvaniát, továbbá Virginiát Obama nyeri, viszont McCain kerekedik felül Indiana, Missouri, Észak-Karolina és Észak-Dakota államokban - írja az MTI.

21:00 - Teltház a húzós államokban

"Nagyszerű érzés ma amerikainak lenni. Életen legjobb másfél órája" - mondta a CNN-nek az amerikai választásról Jude Elliot tanár Dél-Karolinában. Elliot 1998 óta ugyanott szavaz, mindig pár percbe tellett, de most 90 percig szobrozott a szavazófülke előtt. "A szavazóhelyiség dugig volt" - mondta.

Nem mindenhol volt nagy az érdeklődés. A pennsylvaniai Stroudsburgben például kongott az ürességtől a szavazóhelyiség. Ennek ellenére a CNN által idézett választási ellenőrök azt várják, rekord számú szavazó lesz.

A korai szavazók is rekordot döntöttek. Az összesítés szerint 24 millió ember élt azzal a lehetőséggel, hogy a választás éjszakája előtt leadja szavazatát.