Náci üdvözléssel köszönt egy bécsi villamosvezető

Vágólapra másolva!
Elbocsátották állásából azt a bécsi villamosvezetőt, aki Sieg Heil! köszöntéssel, a német nemzetiszocialisták üdvözlésével búcsúzott el az utasoktól. A bécsi ügyészség hivatalból vizsgálja az esetet.
Vágólapra másolva!

Azonnali hatállyal elbocsátották állásából hétfőn azt a bécsi villamosvezetőt, aki a hangosbemondón keresztül Sieg Heil! - Szent a győzelem - köszöntéssel, a német nemzetiszocialisták üdvözlésével búcsúzott el az utasoktól.

A bécsi közlekedési vállalat szóvivője közölte, hogy a 35 éves alkalmazott, aki ellen korábban semmiféle panasz nem merült fel, nem is tagadta a történteket. Az eset a hét végén történt, az 1-es vonalon. A villamosvezető az utolsó járat utasaitól elköszönve hallhatóan a mikrofonba mondta a német nemzetiszocialisták egykori üdvözlését.

Tettének lehetnek büntetőjogi következményei is. A bécsi ügyészség ugyanis hivatalból kivizsgálja az esetet, és ha úgy találja, hogy a villamosvezető megsértette az úgynevezett tilalmi törvényt, akkor vádat emelhetnek ellene.

Az 1947-ben elfogadott, majd a kilencvenes években tovább szigorított, a náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát tiltó törvény alapján egytől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. A náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.