Hamis volt az iráni miniszter oxfordi diplomája

Vágólapra másolva!
Egy közvetítőtől szerezte be oxfordi diplomáját az új iráni belügyminiszter, aki végül beismerte, hogy az okmány hamis. Azt állítja viszont, hogy jóhiszemű volt, és nem tudott róla, hogy nem jár neki a díszdoktori minősítés.
Vágólapra másolva!

Hamis volt Ali Kordan, az új iráni belügyminiszter oxfordi díszdoktori diplomája - ezt maga a politikus is beismerte az Iran című napilap keddi közlése szerint. Kordan az iráni elnökhöz, Ahmadinezsád írt levelében azt hangsúlyozza: nem is sejtette, hogy diplomája, hamis lehet, állítása szerint "egy közvetítő" csapta be.

A Kordan önéletrajzában szereplő oxfordi díszdoktori cím hitelességét már augusztusi kinevezése idején kétségbe vonták az iráni képviselők. Ezt követően Nagy-Britannia legrégibb egyeteme közleményt adott ki, amelyben megerősítették, hogy nem tudnak olyan okmányról, amely szerint Ali Kordan díszdoktori vagy bármiféle más oklevelet kapott volna az egyetemtől.

A díszdoktori címet a közvetítő révén kapta, aki a brit egyetem teheráni képviselőjének adta ki magát. "A doktorátust tapasztalatom és egy dolgozat alapján nyertem el, amelyet az oxfordi egyetemnek küldtem a közvetítő révén" - közölte Kordan, hozzátéve, hogy az okmány hitelességének kérdése fel sem merült benne. Azt nem árulta el; hogy adott-e pénzt a díszdoktori címért, de feljelentette a közvetítőt. Azt azonban elutasította, hogy a történtek miatt lemondjon.