Megtarthatja fegyvereit Libanonban a Hezbollah

Vágólapra másolva!
Megszületett a megállapodás péntek este Libanonban a Hezbollah síita mozgalom fegyverarzenáljáról; a kompromisszummal szabaddá vált az út az előtt, hogy a parlament jóváhagyja a múlt hónapban megalakított nemzeti egységkormányt.
Vágólapra másolva!

A több mint háromhetes kötélhúzás árán kialkudott egyezség szövege szerint "Libanonnak, a libanoni kormánynak, a libanoni népnek és az ellenállásnak (a Hezbollahnak) jogában áll minden lehetséges eszközt bevetni annak érdekében, hogy helyreállítsa a libanoni fennhatóságot minden libanoni terület felett".

Ez lényegében azt jelenti, hogy a Hezbollah megőrizheti fegyvereit, továbbra is fenntarthatja gerillahadseregét. A "minden libanoni terület" megfogalmazás alatt mindenekelőtt az izraeli kézen lévő Sebaa-tanyákat kell érteni.

A megállapodásról jövő héten - hétfőn - a kormány, azután pedig még a parlament is szavaz, de ez megfigyelők szerint már csak formalitás.

A Hezbollah-arzenál régóta vitatéma a libanoni politikai csoportok között. A nyugatbarát, Szíria-ellenes erők a szervezet lefegyverzésének hívei, különösen azóta, hogy a Hezbollah májusban a támogatóik ellen fordította fegyvereit. Azt szerették volna, ha a megállapodás nem tartalmazza a libanoni politikai zsargonban a Hezbollahot jelölő "ellenállás" kifejezést, s a szövegben a libanoni nemzeti hadsereg kizárólagos feladatának minősítik "a megszállt területek felszabadítását".

A libanoni polgárháború lezárása (1990) után feloszlatták a kis földközi-tengeri országban alakult fegyveres csoportokat, a Hezbollahot azonban nem fegyverezték le, mert az akkori kormány a zsidó állammal szembeni ellenállócsoportnak tekintette.

A péntek este megszületett kompromisszummal elhárult az akadály az elől, hogy megejtsék a parlamenti szavazást a július 11-én megalakult új libanoni nemzeti egységkormányról. A testület azután alakulhatott meg, hogy az egymással szemben álló libanoni erők május 21-én aláírtak egy katari közvetítéssel tető alá hozott megállapodást az akkor már másfél éve tartó belpolitikai válság rendezéséről, visszarántva Libanont egy újabb polgárháború széléről.