Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fürtös bombákat is bevetettek Grúziában az oroszok

Vágólapra másolva!
Az orosz légierő fürtös bombákat is bevetett a Grúzia elleni légitámadások során - állítja a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet. Ezek a bombák sokáig veszélyt jelentenek, mivel egy részük nem robban fel a becsapódáskor. Épp ezért alkalmazásukat tiltja az államok többsége. A HRW túlélők, orvosok és katonák beszmolóira, valamint egy videófelvételre hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Fürtös bombákat is bevetett az orosz légierő az elmúlt napokban a Grúziában végrehajtott légitámadásai során - állította a Human Rights Watch emberi jogi szervezet pénteken Tbilisziben. A szervezet értesülése szerint Oroszország kedden RBK-250 típusú fürtös - más néven kazettás - bombákat vetett be a Gori és Rujszi települések elleni támadásaiban, a szakadár Dél-Oszétia határának közelében.

A fürtös bombák azért veszélyesek, mert több apró bombából állnak, amelyek nem mindegyike robban fel becsapódáskor. Így viszont egy-egy konfliktus után hónapokig vagy akár évekig veszélyt jelentenek az emberekre, akik megtalálják őket.. Alkalmazásukat az államok többsége tiltja - mondta Marc Garlasco, a HRW katonai szakértője. A szervezet azt követeli Oroszországtól, hogy vegyen részt a fürtös bombák bevetése nyomán a térségben szétszóródott és még fel nem robbant kisebb bombák és lövedékek hatástalanításában.

Május végén Dublinban több mint 100 ország képviselője megállapodást írt alá a kazettás bombák betiltásáról, amelyben vállalták, hogy nyolc éven belül megsemmisítik készleteiket. Oroszország nem csatlakozott az egyezményhez. Az emberi jogi szervezet a bombázások túlélőinek, orvosoknak és katonáknak a beszámolóira alapozta állítását, és azt közölte, videofelvétellel is rendelkezik az egyik szóban forgó akcióról.

Kivonulás Goriból

Oroszország elvileg megkezdte a kivonulást Goriból, amely a szerdán elfogadott tűzszünetben foglaltak teljesítésének része. A város volt a kiindulópontja a grúzok Dél-Oszétia ellen múlt héten indított hadjáratának, és az ellentámadásba lendülő oroszoknak is elsődleges célpontja volt.

A grúz erők múlt pénteken indítottak támadást a szakadár déloszét terület központja, Chinvali ellen, és erre válaszul küldött csapatokat Dél-Oszétiába, majd belső grúz területekre is Moszkva, a polgári lakosság és békefenntartói megoltalmazására hivatkozva.

Az orosz csapatok szerdán, néhány órával azután hatoltak be Goriba, hogy mindkét fél aláírta a tűzszüneti megállapodást, amelyben vállalták, hogy visszavonják erőiket a harcok kezdete előtt elfoglalt állásaikba. Megfigyelők emiatt attól tartottak, hogy Moszkva nem fogja tiszteletben tartani az egyezményt.

Gorit tüzérségi ütegekkel lőtték, és légitámadások is érték, egyes jelentések szerint még a tűzszünet keddi moszkvai bejelentése után is támadták a várost. A stratégiai jelentőségű grúz város 25 kilométerre délre fekszik Dél-Oszétiától, Grúzia szakadár tartományától, ahol öt napon át súlyos harcot vívott egymással az orosz és a grúz hadsereg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről