Újra a tüntetőkre lőtt a mianmari junta

Vágólapra másolva!
Megint lövések dördültek Mianmarban. Pénteken több ezren tiltakoztak a rezsim ellen és a rossz életkörülények miatt Rangunban, dacára annak, hogy a katonaság szinte megszállta a várost. A nagyobb csomópontokat lezárták, a tüntetések központjait, a buddhista kolostorokat elszigetelték. Péntekre még az internet-hozzáférést is megszüntette a hatalom, hogy megakadályozza a tiltakozások továbbterjedését. A tüntetők kisebb csoportjai bújócskát játszottak a katonákkal.
Vágólapra másolva!

Ismét erőszakot alkalmazott Rangunban a tüntetőkkel szemben a mianmari katonaság. Pénteken gumibotokkal ütlegelték az összegyűlt körülbelül kétezer tüntetőt, és lövések is dördültek szemtanúk, illetve egy diplomata szerint. Pénteken a kijárási tilalom ellenére kétezreb tüntettek a katonai diktatúra és a rossz életkörülmények ellen az ország legnagyobb városában. A katonák előbb távozásra szólították fel a tüntetőket, majd gumibotokkal estek nekik és figyelmeztető lövéseket adtak le rájuk. A városban a nap folyamán a tüntetők kisebb csoportjai bújócskát játszottak a fegyveresekkel - írja a Guardian.

A brit lap burmai bloggerek nem ellenőrizhető információira hivatkozva arról írt, hogy Mandalajban a katonák egy része megtagadta, hogy a tüntetőkre lőjön, és egymással bonyolódott tűzharcba. A hadseregben állítólag kiábrándult tisztek is szervezkednek, hogy a tiltakozók oldalára álljanak.

Pedig a rezsim igyekezett kordában tartani Rangunt. Pénteken zárva tartott az üzletek nagy része, és nagy számban vezényeltek az utakra rendőröket és katonákat. Számos busznak megváltoztatták az útvonalát, az utakon a hadsereg járművei járőröztek.

Elzárt kolostorok

Lelassult a gazdasági tevékenység, sokan önszántukból, vagy a munkáltatók utasítására döntöttek úgy, hogy nem mennek dolgozni. A hatóságok az elmúlt hetek megmozdulásainak egyik központját adó Svedagon pagodához vezető főutakat szögesdró-takadályokkal zárták le. A helyzet hasonló a tiltakozó menetek végpontjául szolgáló Szule pagodánál, és az oda vezető utakon. Ezeken kívül több más, a demonstrációkban fontos szerepet játszó buddhista kolostort is elszigeteltek a külvilágtól a katonák, térségüket tiltott tertületnek nyilvánították.

Péntek reggel pár száz fős tömeg gyülekezett a városközpontban, de a katonák lövések nélkül szétzavarták az embereket. Az utcákat hangosbemondókkal felszerelt teherautók járják, amelyekről arra figyelmeztetik az embereket, nehogy menedéket merjenek adni a letartóztatások elől menekülőknek.

Lekapcsolt internet

A mianmari hatóságok megszüntették a világhálóhoz való nyilvános hozzáférést, hogy megakadályozzák további videofelvételek, fényképek és információk küldését a tüntetők elleni fellépésről - adta hírül több hírügynökség. Bezártak az internetes kávéházak, az internetes szolgáltatók telefonjai pedig nem válaszoltak a hívásokra Rangunban. Egy mianmari távközlési tisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy megsérült egy tenger alatti kábel, ezért nem érhető el a szolgáltatás.

Az elmúlt két napban a biztonsági erők keményen léptek fel a ranguni tüntetőkkel szemben, aminek következtében tizenhárman meghaltak és több tucatnyian megsebesültek. Hivatalos burmai tájékoztatás szerint csütörötkön 9 ember vesztette életét, amikor a hatóságok könnygázzal és lőfegyverekkel lőtték a tüntetőket, a burmai ausztrál nagykövet szerint az áldozatok száma ennél feltehetően magasabb.