Kizárólag afrikaiak őriznék a dárfúri békét

Vágólapra másolva!
Az Afrikai Unió elnöke szerint nem lesz szükség a kontinensen kívülről érkező békefenntartókra a polgárháború sújtotta nyugat-szudáni tartományban, Dárfúrban, mert elegendő számú katonát ajánlottak fel az afrikai országok.
Vágólapra másolva!

"Ma megerősíthetem, hogy elegendő felajánlást kaptunk az afrikai országoktól ahhoz, hogy ne kelljen Afrikán kívüli segítségért folyamodnunk" - közölte az ENSZ Darfúri békemissziójával kapcsolatban Alpha Oumar Konare, az Afrikai Unió (AU) elnöke. A vasárnapi nyilatkozatot azután adták ki, hogy Konare rövid tárgyalást folytatott Omar el-Besir szudáni elnökkel.

A szudáni kormány rendületlenül ellenzi, hogy nem afrikai országok bármilyen jelentősebb szerepet játszanak az ENSZ és az Afrikai Unió közös békefenntartó alakulatában (UNAMID), amelynek felállítására a Biztonsági Tanács adott felhatalmazást július 31-i határozatában. Az alakulatban 20 ezer békefenntartó és 6 ezer rendőr fog részt venni.

Az ENSZ BT július 31-én elfogadott, 1767. számú határozatának szövege - amelyet többször átdolgoztak - a végső megfogalmazás szerint figyelembe veszi Szudánnak azt az igényét, hogy többségükben afrikaiak legyenek a térségbe vezényelt katonák és rendőrök.

A vasárnapi bejelentés ugyanakkor arra utal, hogy ettől eltérően kizárólag afrikai katonákkal és rendőrökkel fogják ellátni a békefenntartást Dárfúrban.