Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Jönnek Brown hívei az új brit kormányba

Vágólapra másolva!
Általános várakozás szerint jelentős kormányátalakítással kezdi első, csütörtöki munkanapját Gordon Brown brit miniszterelnök. Brown szerdán vette át a kormányfői tisztséget a tíz év után távozó Tony Blairtől, aki - miután kinevezték a közel-keleti kvartett különmegbízottjává - alsóházi képviselőségéről is lemondott. Ezzel gyakorlatilag le is zárult számára az a lehetőség, hogy később ismét meghatározó kormányzati szerepet játsszon, a törvényerejű brit politikai szokásjog szerint ugyanis kabinetfunkciót csak parlamenti képviselő tölthet be. 
Vágólapra másolva!

Első munkanapját kormányátalakítással kezdi a "változást és a régi politikával való szakítást" ígérő Gordon Brown brit miniszterelnök, aki a pénzügyminiszteri tárcát cserélte fel a miniszterelnöki tisztségre. Saját egykori posztjára állítólag régi szövetségesét, Alistair Darling ipari és kereskedelmi minisztert szánja.

Új külügyminiszter

A BBC úgy értesült, hogy a külügyminiszteri poszt egyik lehetséges várományosa David Miliband jelenlegi környezetvédelmi, vidékügyi és élelmezési miniszter. Blair utolsó külügyminisztere Margaret Beckett volt, de az már Gordon Brown kinevezése után nem sokkal kiszivárgott a Downing Streetről, hogy Beckett nem viszi tovább ezt a tárcát a Brown-kormányban.

Miliband agrárügyekért is felelős jelenlegi minisztériuma a legnagyobb brit baromfifeldolgozó cég kelet-angliai telepén februárban kitört madárinfluenza-járvány "legvalószínűbb" forrásaként Magyarországot jelölte meg néhány hete kiadott hivatalos vizsgálati jelentésében.

Esélyesnek tartják még Londonban a külügyminiszteri posztra Hilary Benn jelenlegi nemzetközi fejlesztési minisztert is, abból a meggondolásból, hogy Benn jól teljesített mostani tárcája élén, és Brown egyik fő célja a fejlesztési ügyek előtérbe állítása a kormány külpolitikájában..

Az egészségügy se tetszik Brownnak

Bizonyos a váltás az egészségügyi minisztérium élén is, annak jelenlegi vezetője, Patricia Hewitt ugyanis már Brown kinevezésének estéjén bejelentette távozását, "családi okokra" hivatkozva. Hewitt nem sok sikert ért el az ingyenes, viszont súlyos finanszírozási gondokkal küszködő brit állami egészségügyi rendszer (NHS) szolgáltatási leépítésekkel, kórházi ágy- és létszámcsökkentésekkel járó reformjával, amely mind a lakosság, mind a szakma körében rendkívül népszerűtlen.

Nagy-Britanniában az állami egészségügyet teljes egészében az adóbevételekből finanszírozzák. A válság feloldására több szakmai szervezet javasolta egyes ellátások fizetőssé tételét, illetve a rendszer biztosítási alapúvá alakítását. Brown mindazonáltal már hétvégi előzetes programismertetőjében prioritásai között említette az állami egészségügy ingyenességének fenntartását. Váltás lesz a belügyminisztérium élén is, a tárca jelenlegi irányítója, John Reid ugyanis már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy Blair lemondása után ő is távozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről