Izrael kivonulhat a Golán-fennsíkról

Vágólapra másolva!
Egy izraeli lap szerint Ehud Olmert megüzente Szíriának, hogy egy átfogó békeszerződés érdekében kész kivonulni az 1967 óta megszállva tartott Golán-fennsíkról. Izrael eddig stratégiai jelentősége miatt ragaszkodott a magaslathoz.
Vágólapra másolva!

Ehud Olmert izraeli kormányfő egy titkos üzenetében felajánlotta Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy egy átfogó békeszerződés jegyében az izraeliek kivonulnának a Golán-fennsíkról - állítja pénteki számában a Jediót Ahronót című izraeli lap.

A Jediót Ahronót szerint a miniszterelnök titkos üzenetét török és német közvetítők juttatták el Damaszkuszba, de a szíriai államfő még nem válaszolt a felvetésre. Feltétele lenne a megegyezésnek, hogy Szíria szüntesse be a radikális palesztin csoportok támogatását.

A Golán-fennsík az 1967-es hatnapos háborúban került izraeli megszállás alá. A terület visszaadása Szíria szerint előfeltétele egy békeszerződés megkötésének, Izrael azonban eddig ragaszkodott a megszálláshoz, mivel a fennsíkról az ország teljes északi részét tűzérségi tűz alatt lehetne tartani.