Egy orosz bíróság elutasította II. Miklós cár rehabilitálását

Vágólapra másolva!
Elutasította egy moszkvai bíróság pénteken az orosz cári család leszármazottainak keresetét, amelyben azt kérték, hogy hivatalosan mentsék fel az 1918-ban kivégzett utolsó orosz cárt, II. Miklóst a politikai bűnöző vádja alól.
Vágólapra másolva!

A cári család nevében a Spanyolországban élő Marija Vlagyimirovna nagyhercegnő fordult a bírósághoz 2005-ben a bolsevik hatalomátvétel után megfogalmazott vád megsemmisítését kérve. Az elhúzódó jogi csatározás mostani, legújabb fordulójában a moszkvai városi bíróság két beadványt is elutasított, köztük azt, amelyik kötelezte volna az ügyészséget a cári család rehabilitációját igazoló dokumentumok kiadására. A Romanovok ügyvédje, German Lukjanov közölte, hogy a család megfellebbezi az ítéletet.

A pénteki határozattal az ügy már csak azért sem zárult le, mert a bíróság elrendelte, hogy a főügyészség vizsgálja felül korábbi döntését, miszerint a cári családra nem terjed ki a rehabilitációs törvény hatálya.

II. Miklóst bírósági tárgyalás nélkül végezték ki a bolsevikok 1918. július 17-re virradó éjszaka az uráli Jekatyerinburgban egy ház pincéjében. Feleségét, Alekszandrát, négy lányukat és kisfiukat a személyzettel együtt ugyancsak lemészárolták. Az akkori hatóságok politikai bűnözőnek minősítették a cárt, akit az orosz nemzet felett gyakorolt kegyetlen zsarnokságban találtak bűnösnek. A vád évekkel a Szovjetunió széthullása után még mindig érvényben van, miközben az orosz ortodox egyház szentté nyilvánította a kivégzett uralkodót.