Bush megvétózta az iraki kivonulást

Vágólapra másolva!
Megvétózta az iraki kivonulásnak határidőt szabó törvénytervezetet George Bush. A kivonulási határidőt - azt, hogy Irakból 2008. március 31-ig ki kell vonulni -, a múlt héten a szenátus által elfogadott háborús pótköltségvetési törvényjavaslatba tették bele.
Vágólapra másolva!

George Bush amerikai elnök kedden megvétózta az iraki csapatkivonást elrendelő törvénytervezetet. Az elnök a Fehér Házban jelentette be a vétót, amelyhez elnöksége során második alkalommal folyamodott. "A kivonás határidejét kijelölni egyenlő a vereség határidejének kijelölésével" - közölte a hírtelevíziók által élőben közvetített beszédében Bush, nem sokkal azután, hogy visszatért Washingtonba a floridai MacDill légi bázisról, ahonnan az iraki és a közel-keleti műveleteket irányítják.

A washingtoni kongresszus a múlt héten szavazta meg az iraki és afganisztáni hadműveletek folytatásához szükséges pótköltségvetést. A 124 milliárd dolláros tervezetbe a demokraták kezdeményezésére bekerült, hogy a kormánynak idén október 1-ig meg kell kezdeni és 2008. március 31-ig be kell fejezni a csapatkivonást Irakból. Bush vétója biztosra vehető volt, az elnök ugyanis előre jelezte, hogy nem ír alá semmilyen törvényt, amely menetrendet jelöl ki a kivonásra. Az elnök kedden Floridában megismételte korábbi álláspontját: az idő előtti csapatkivonás csak az al-Kaidát segítené, amely új tagokat toborozhatna, új forrásokhoz juthatna és azt hihetné, hogy tetszés szerint csapást mérhet a szabad nemzetekre.

A Demokrata Párt kongresszusi vezetői kedden írták alá és küldték el az elnöknek a törvénytervezetet, éppen négy évvel az után a nap után, amikor George Bush 2003-ban bejelentette a főbb iraki harci műveletek befejezését.

"Hány embernek kell még meghalnia, hány embernek kell még meghalnia?" - kiáltotta Bush bejelentése után néhány perccel egy háborúellenes tüntető a Fehér Ház kerítésén kívül. Mivel a demokraták nem rendelkeznek az elnöki vétó leküzdéséhez kétharmados többséggel - a republikánusok közül csak négyen támogatták a kongresszusban a kivonást előíró törvénytervezetet - a következő lépés valószínűleg egy kompromisszumos hadi költségvetési tervezet lesz, amelyből már kimarad a kivonási menetrend, de különböző, elsősorban az iraki kormány által teljesítendő feltételekhez kötik a finanszírozást.