Bejöhet a zsarolás Prodinak

Vágólapra másolva!
Megegyezett az olasz baloldali koalíció, hogy továbbra is támogatja Romano Prodi miniszterelnökségét. A szövetséges pártok egy 12 pontos közös programot fogadtak el. Prodi így sikerrel zsarolta csütörtöki lemondásával radikális szövetségeseit, akikkel az afganisztáni olasz katonai jelenlét és egy amerikai légibázis ügyén kaptak össze.
Vágólapra másolva!

Az olasz kormánykoalíciót alkotó pártok 12 pontos politikai programban állapodtak meg csütörtökön késő este, támogatva, hogy továbbra is Romano Prodi legyen az olasz kormány feje. A "vitán felül álló" kormányprogramot a Prodit támogató többséget alkotó balközép és baloldali pártok valamennyi vezetője elfogadta - közölte Silvio Sircana, Prodi szóvivője a kormány válságtanácskozása után.

"Romano Prodi így szilárd felhatalmazást kapott, hogy folytassa a kormány tevékenységét" - vélte Massimo d'Alema külügyminiszter, akinek a beszámolója nem kapta meg a többség jóváhagyását, és ami miatt Prodi lemondott kormánynválságot idézve elő.

A kormányt a koalíció baloldali radikális képviselői buktatták meg, mert azzal vádolták D'Alemát, hogy a vicenzai amerikai légitámaszpont bővítése az előző konzervatív kabinet, a Berlusconi-kormány politikájának folytatása. A támaszpont ellen múlt hétvégén 70 ezren tiltakoztak, de a kormány nem vette figyelembe a helyiek követeléseit.

A másik vitás pont az Afganisztánban szolgáló olasz kontingens kérdése volt. A kormány zöld és kommunista tagjai korábban megtagadták annak az inditványnak az aláírását, ami a csoport további pénzügyi támogatásáról döntött. A kormánykoalíció radikális tagjai a tavalyi iraki kivonulás óta támadják az afgán missziót.

Prodi csütörtöki lemondása óta az államfő valamennyi politikai erővel konzultációkat kezdett. A pénteken folytatódó konzultációk után Napolitanónak el kell döntenie, hogy ismét Romano Prodit bízza-e meg a kormányalakítással.