Erőt gyűjt az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Pakisztánban gyűjti erejét az al-Kaida, és egyre jobban erősödik a Közel-Keleten és Európában is - állítja az amerikai kémfőnök. A pakisztáni-afgán határ között elterülő törzsi terület a hálózat melegágya, ahol a Guardian helyszíni riportja szerint sajátos körülmények uralkodnak. Az egyik legnehezebb terepnek számító, alig ellenőrizhető hegyvidéken alapvetően mindenki kedves. De aki hétfőn még mosolyogva teával kínál, az lehet, hogy kedden már hátba támad.
Vágólapra másolva!

Pakisztánból építkezik az al-Kaida - állítja a BBC szerint John Negroponte amerikai kémfőnök. A feltételezések szerint a 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeket elkövető nemzetközi hálózat a Pakisztán északi részén elterülő törzsi övezetben talált magának rejtekhelyet az afganisztáni NATO-hadműveletek elől.

A feltételezést alátámasztja, hogy csütörtökön a NATO légicsapást mért egy olyan 150 fős tálib fegyveres csoportra, amely pakisztáni területről készült behatolni Afganisztánba, hogy - a hírszerzési információk szerint - fegyveres akciókat hajtson végre.

Negroponte azt állítja, hogy az al-Kaida erőgyűjtésre használja fel új rejtekhelyét, miközben egyre erősödik a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Európában is. A pakisztáni kormány - amely a terrorizmus elleni háború kezdetekor, 2001-ben az USA legfőbb szövetségesének számított Közép-Ázsiában - egyelőre nem reagált Negroponte bejelentésére.

Az amerikai feltételezések szerint az al-Kaida vezetője, Oszama bin Laden és a szervezet fő ideológusa, Ajman az-Zavahri egyaránt a pakisztáni-afgán határvidéken rejtőzik.

"Egyik nap még teával kínálnak, másnap rád támadnak"

A Guardian újságírója, Declan Walsh 10 napot töltött a közelmúltban a térségben és az ő tapasztalatai is hasonlóak voltak. Walsh szerint a térségben állomásozó amerikai katonák közül többen is azt állítják, az afganisztáni törzsi terület az egyik legkeményebb vidék, ahol jártak. "Ehhez képest Irak semmiség volt" - mondta egyikük.

A katonák szerint óriási nehézséget jelent, hogy az alapvetően kedves helyiek és az amerikai-európai katonák közötti viszony teljesen kétarcú. "Egyik nap még teával kínálnak, másnap rád támadnak" - mondta az egyik katona a Guardiannek. A helyiek többsége bizalmatlan, nagy részük úgy gondolja, hogy azzal tehetnék a szövetségesek a legtöbbet Afganisztánért, ha minden idegen csapatot kivonnának az országból.

Az amerikai egységek tagjai szerint azonban ez elképzelhetetlen. A helyi katonák lelkesedése vitathatatlan, de az afgán hadsereg sokáig nem fogja tudni megvédeni még az országot az al-Kaida támogatását élvező táliboktól.