Lavina temetett be autókat Coloradóban

Vágólapra másolva!
Lavina temetett maga alá két gépkocsit egy forgalmas hegyi átjárónál szombaton az egyesült államokbeli Colorado államban, egy népszerű síközpont közelében. Eközben New Yorkban plusz 22 fokot mértek, ami rekordnak számít.
Vágólapra másolva!

Nyolc embert mentettek ki a betemetett járművekből, valamennyiüket kórházba szállították - közölte Eric Winn, az állami autómentő szolgálat munkatársa. A kimentettek állapotáról nem tudni közelebbit.

A hóomlás a Winter Park Resort síközponthoz vezető 40. főúton következett be, Denvertől mintegy 80 kilométerre nyugatra, a Berthoud-átjárónál.

A mentők folytatták a kutatást további szerencsétlenül járt autók után - közölte Stacey Stegman, Colorado állam közlekedési minisztériumának munkatársa. Stegman elmondta, hogy a lavina 30 méter széles és 4,5 méter mély volt.

Spencer Logan, a coloradói lavinainformációs központ munkatársa szerint az elmúlt hetekben három hóvihar több mint 120 centiméteres hóréteggel borította be Colorado állam egyes részeit.

New Yorkban rekord meleg

Az Egyesült Államok északkeleti részében eközben rekord közeli meleget mértek. New York belvárosában, a Central Parkban 22,2 Celsius-fokot mutatott a hőmérő. Ez miden idők legmagasabb januári hőmérsékleti csúcsa.

Hasonló meleget mértek a New York állambeli Albany nemzetközi repülőterén (21,7 Celsius-fok), és a bostoni Logan repülőtéren (20,5 Celsius-fok). New Yerseyben államban, Newarkban, Trentonban és Atlantic Cityben ugyancsak megdőltek az 1950-ben rögzített hőmérsékleti rekordok. Ezeken a településeken idén még nem volt hó.

Az amerikai oceanográfiai- és légköri hatóság arra figyelmeztetett, hogy az El Nino időjárási jelenség következményeként két Celsius-fokkal lesz melegebb decemberben, januárban és februárban, mint a 30 éves átlaghőmérséklet.

David Robinson, a New Yersey állambeli Rutgers egyetem klímakutatója pedig azt mondta, hogy 1990 óta ez a nyolcadik legmelegebb tél, és ez a globális felmelegedésre vezethető vissza.