Hatvanhatan haltak meg az iráni földrengésekben

Vágólapra másolva!
Legalább 66 ember meghalt, amikor heves földrengés-sorozat rázta meg Irán nyugati részét. A földmozgások 40 településen okoztak károkat, a sebesültek száma több százra tehető. A rengések intenzitása elérte a Richter-skála szerinti hatos erősséget is.
Vágólapra másolva!

Legalább 50 halottja és több száz sebesültje van annak a nagy erejű földrengés-sorozatnak, amely péntek reggel rázta meg Irán nyugati részét. A három nagy rengés ereje a Richter-skálán mérve elérte a hatos fokozatot is, és több utórengést is regisztráltak

A fölmozgások epicentrumai Luresztán tartomány elzárt, falusias vidékén voltak, Dorúd és Borúdzserd nagyvárosok között. A két város kórházai zsúfolásig vannak sérültekkel. Ebben a térségben található a műemlékeiről híres Szúza, az ókori Perzsiát meghódító Nagy Sándor által szervezett "szúzai menyegző" egykori színhelye.

Ali Baráni, a lurisztáni kormányzó hivatalának katasztrófa-elhárítási felelőse szerint a péntek reggeli nagy rengések előtt már éjjel érezni lehetett kisebb, "előjelző" földmozgásokat a térségben. Ez figyelmeztethette a helyi lakosságot a közelgő veszélyre, és ezáltal feltehetőleg kisebb a halottak és sérültek száma, mint egyébként lenne három ilyen erejű földrengés esetén.

Dorúdi szemtanúk szerint az éjszaka közepén történt földrengés miatt pánik tört ki - írja a BBC News. A város kormányzója szerint számos elektromos távvezeték szakadt le, sok helyen nem működik a vezetékes telefon. Az érintett vidéken 330 település szenvedett kisebb-nagyobb károkat, egyes falvakat a föld színével tettek egyenlővé a rengések.

A teheráni televízió jelentése szerint Irán számos részéből indultak mentőosztagok Lurisztán tartományba. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább nő.

Irán két tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el, emiatt gyakoriak a földrengések. A legutóbbi, 6,3-es erősségű rengés, 2003 decemberében történt be az ókori építményeiről híres Bám közelében, Irán déli részén. Akkor 31 ezer ember vesztette életét.

MTI/[origo]