Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Olmert az atomhatalmak közé sorolta Izraelt

Vágólapra másolva!
Atomfegyverrel rendelkező országok között sorolta föl Izraelt Ehud Olmert miniszterelnök hétfőn egy német televíziónak adott nyilatkozatában. Az izraeli kormányszóvivő cáfolta, hogy a kormányfő ezzel elismerte volna, hogy a zsidó állam nukleáris hatalom.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Ehud Olmert

Az izraeli miniszterelnök a Sat.1 német tévének adott nyilatkozatában rámutatott, Izrael sohasem fenyegetett egyetlen országot sem azzal, hogy megsemmisíti. Irán viszont nyíltan, közvetlenül és a nyilvánosság előtt azzal fenyegetőzik, hogy letörli Izraelt a térképről.

"Azt akarja mondani, hogy ez - amikor az irániak atomfegyver birtoklására törekednek -, ugyanolyan szintű fenyegetettséget jelent, mint amilyet az Egyesült Államok, Franciaország, Izrael és Oroszország?" - kérdezett vissza Ehud Olmert az interjút készítő újságírónak.

Miri Ejszin, a miniszterelnök szóvivője, aki elkísérte a politikust hétfőn kezdődött németországi látogatására, cáfolta, hogy Olmert kijelentésével beismerte volna, hogy Izrael atomfegyverekkel rendelkezik. "Semmi ilyet nem mondott" - jelentette ki.

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő azt mondta, a kormányfő mint demokráciákra utalt a négy országra, megkülönböztetendő őket Irántól, és nem mint atomhatalmakra vagy olyan országokra, amelyek nukleáris fegyver birtoklására törekednek.

Soha egyetlen izraeli miniszterelnök sem ismerte el nyíltan, hogy országának atomfegyvere van. A "stratégiai kétértelműség" politikájának részeként Izrael nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezik. Sokan úgy tartják azonban, hogy a zsidó állam az egyedüli atomhatalom a Közel-Keleten.

Az amerikai védelmi miniszternek jelölt Robert Gates az amerikai szenátus katonai bizottságának múlt heti meghallgatásán az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdésre válaszolva Izraelt az atomhatalmak közé sorolta. A miniszterjelölt úgy fogalmazott, hogy "Iránt nukleáris hatalmak veszik körül: kelet felől Pakisztán, északról Oroszország, nyugat felől pedig Izrael".

Külföldi szakértők úgy vélik, hogy Izrael akár kétszáz, nagy hatótávolságú rakétára felszerelhető nukleáris robbanófejjel rendelkezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről