Megzavarták az új mexikói elnök eskütételét

Vágólapra másolva!
Gúnyos bekiabálások és fütyülés közepette tette le a hivatali esküt pénteken a parlamentben Felipe Calderón, Mexikó új elnöke. Az ellenzéki képviselők zajongása kísérte ceremóniát rövidre szabták.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Felipe Calderón

Calderón felesküdött az alkotmányra, felcsendült a himnusz - erre az időre lecsendesedtek az addig nemtetszésüknek hangot adó képviselők is -, majd az újdonsült elnök gyorsan távozott az ülésteremből. "Megcsinálta, megcsinálta!" - kiáltozták a kormánypárti politikusok.

Az eskütétel előtt a képviselők ökölharcot vívtak, és székeket hajigáltak egymásra. Az új elnök hívei - a Nemzeti Akciópárt (PAN) képviselői - és a balközép Demokratikus Forradalmi Párt (PRD) politikusai a tribün és az ülésterem bejárata fölötti ellenőrzés megszerzéséért kaptak hajba két órával a hivatali eskütétel előtt. A dulakodást egyenes adásban követhették a tévénézők szerte Mexikóban.

Calderónt - akit rendhagyó módon péntekre virradóra, egy éjféli ünnepségen iktattak be hivatalába - a baloldali ellenzék azzal vádolja, hogy csalással nyerte meg a júliusi választásokat a baloldali jelölt, Andrés Manuel López Obrador előtt, aki "legitim elnökké" kiáltotta ki magát, s árnyékkormányt alakított.

Az ellenzékiek fogadkoztak, hogy megakadályozzák Calderón kongresszus előtti hivatali eskütételét. A PAN képviselői ezt megelőzendő megszállták a tribünt, ahol Calderónnak fel kellett esküdnie az alkotmányra. Eközben a PRD-sek székekből barikádot emeltek az ülésterem főbejárata elé. "Nem fog bejönni a főbejáraton" - jelentette ki egyikük. - A hátsó bejáraton fog belopakodni, mint egy tolvaj - fűzte hozzá.

Calderón a teremőrök által szabaddá tett egyik hátsó ajtón jutott be végül az ülésterembe.