Újra kormányzónak választották a Terminátort

Vágólapra másolva!
Az előzetes eredmények szerint a demokraták nyerték a keddi időközi szenátusi választásokat. Az előrejelzések szerint az ellenzéki demokraták valószínűleg többségbe kerülnek az alsóház szerepét betöltő képviselőházban. Hillary Clinton New Yorkban tarolt, Schwarzeneggert Kaliforniában újra megválasztották kormányzónak.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Demokrata Párt vezet az előzetes eredmények szerint a kedden megtartott időközi kongresszusi választásokon. Az előrejelzések szerint a demokraták valószínűleg többségbe kerülnek az alsóház szerepét betöltő képviselőházban.

A 435 tagú képviselőházban, ahol 218 mandátumra van szükség a többségi irányításhoz, a demokraták eddig 208 helyet szereztek meg, míg a republikánusok 177-et. A demokrata párti Keith Ellison személyében a kedden Minnesotában megválasztották az amerikai képviselőház első muzulmán tagját.

A felsőházként működő 100 fős szenátusban - ahol 33 mandátum sorsáról döntöttek kedden - az eddig feldolgozott eredmények szerint a kormányzó republikánusok és az ellenzék is 46 helyet tudhat magáénak. A szenátusban két független jelölt is mandátumhoz jutott a szavazás zárása után néhány órával.

Hillary Clinton New York-i szenátor a szavazatok mintegy 70 százalékának megszerzésével könnyedén nyert. A volt first lady győzelmét a legtöbb médium "bemelegítésnek" nevezte a 2008-as elnökválasztáshoz.

A képviselőházi többséget 1994-ben szerezte meg a Republikánus Párt, a szenátus 2002 óta van a kormányzó párt kezében. Előbbiben 15-tel, utóbbiban 6-tal több mandátumot kell megszerezniük a demokratáknak a győzelemhez.

A 36 államban folyó kormányzóválasztáson a demokrata párti jelöltek Massachusett, Ohio és New York államot több mint egy évtized után hódították vissza a republikánusoktól, és sikerült megtartaniuk Michigant. Kaliforniában újra megválasztották kormányzónak a Republikánus Párt színeiben induló, egykori testépítő-bajnokot, Arnold Schwarzeneggert.

Tony Snow, a Fehér Ház szóvivője szerint az, hogy a demokraták várhatóan megszerzik a többséget a képviselőházban, és több szenátusi mandátumot is elhódítanak a republikánusoktól, annak tudható be, hogy a demokraták sok időt töltöttek az elnök munkájának bírálatával.

Az amerikai televíziókban ismertetett exit poll felmérések szerint a választók döntését a kormányzópárt korrupciós ügyei, a terrorizmus elleni küzdelem és az iraki háború kérdései befolyásolták. Az exit pollok eredményei a választások előtti közvélemény-kutatások adataival egybecsengve azt mutatták: a demokraták jobban szerepeltek a republikánusoknál. Az ABC News hírtelevízió szerint tíz választóból hatnak kedvezőtlen véleménye volt George Bush elnökről és az iraki háborús politikáról.

A szokatlanul elmérgesedett kampányban mindkét párt a háborúra helyezte a hangsúlyt: a kormányzó republikánusok azt sulykolták, hogy csak ők képesek megvédeni a fenyegetésekkel szemben az Egyesült Államokat, a demokraták viszont azt az üzenetet ismételték, hogy az egész iraki háború egy csődtömeg, amiért a Republikánus Párt és személy szerint Bush elnök a felelős.