Kivezettették Seseljt a hágai tárgyalásról

Vágólapra másolva!
Botrányokozás miatt kivezettették a Nemzetközi Törvényszék tárgyalóterméből Vojislav Seselj szerb szélsőséges nacionalista vezetőt. A háborús bűnökkel vádolt Seselj a bíróság előtt harsányan tiltakozott az ellen, hogy kirendelt védőügyvédje jelen legyen a teremben.
Vágólapra másolva!

Kivezettették a hágai Nemzetközi Törvényszék tárgyalóterméből szerdán Vojislav Seselj szerb szélsőséges nacionalista vezetőt. Seselj, aki az 1990-es évek elején a vád szerint Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és az észak-szerbiai Vajdaság tartományban követett el háborús és emberiesség elleni bűnöket, a tárgyalás kezdetén harsányan tiltakozott hivatalból kirendelt védőügyvédje, a brit David Hooper jelenléte ellen.

A hágai törvényszék fellebbviteli kamarája két héttel ezelőtt engedélyezte Seseljnek, hogy perében saját maga védhesse magát, azzal a kikötéssel, hogy a bírói testületnek megadja az őt megillető tiszteletet. Amennyiben ennek mégsem tenne eleget - a szerdai tárgyalási napon ismételten ez történt - a védelem joga visszaszáll a kirendelt védőügyvédre.

A szerb nacionalista vezető a szerdai tárgyalás kezdetén megakadályozta Hoopert abban, hogy a bírói testületnek egyáltalán bemutatkozzon. "Hooper kém, akadályozza a védelmemet" - kiabálta Seselj a vádlottak padjáról, elvitatva a brit ügyvéd jogát az ő védelméhez, illetve ahhoz, hogy nevében a törvényszékhez forduljon. Egyúttal felszólította a testületet, hogy vagy őt magát, vagy Hoopert távolítsa el a tárgyalóteremből. A bíróság ezután vezettette ki Seseljt.

A szerb politikus 2003 februárjában jelentkezett önként az ENSZ-törvényszéken. Azóta folyamatosan hadakozik a bírósággal. Az elmúlt három évben csaknem 200 panaszt terjesztett be, a leghosszabb ezek közül 300 oldalt tett ki. Valamennyit kézzel írta, rövidzárlattól tartva ugyanis nem használ számítógépet.