Slotával már Meciar sem ért egyet

Vágólapra másolva!
Az első pozsonyi reagálások szerint pusztába kiáltott szónak bizonyul majd a kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota szombaton elhangzott felhívása, aki a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) kiközösítésére szólította fel a szlovák pártokat. A politikus azt mondta: a bojkott addig tartson, amíg a magyar párt nem hajt fejet a trianoni döntés előtt és nem tesz le a Benes-féle dekrétumok semmissé nyilvánítását célzó törekvéseiről.
Vágólapra másolva!

A magyarellenes indulatait sosem fékező Slota nem csak az MKP kiközösítését várja el, hanem azt is, hogy a magyar párt önmagát is elszigetelje. A Szlovákia területi függetlenségéért aggódó és szélsőségesnek minősített Slota - aki a magyar politikusokat rendszeresen azzal vádolja, hogy a Felvidék visszacsatolása ügyében mesterkednek - szombaton az MKP-t is felszólította, hogy határolódjon el a szélsőséges magyarországi erőktől, elsődlegesen Orbán Viktortól. Emellett deklarálnia kell nekik, hogy az MKP vezetői Szlovákia lojális polgárai, akik elismerik a trianoni döntést és fejet hajtanak a szlovákiai magyarok második világháború utáni meghurcoltatását törvényesítő Benes-dekrétumok érvényessége előtt.

Ján Carnogursky egykori szlovák miniszterelnök, a kereszténydemokraták (KDH) egyik vezető személyisége vasárnap erre reagálva a TASR szlovák hírügynökségnek azt mondta, hogy Slota, Zsolna polgármestere a jelek szerint a színszlovák zsolnai járás méreteire zsugorítaná össze Szlovákiát. "Nem feltételezem, hogy az ilyen felhívásnak a KDH eleget tenne" - jelentette ki Carnogursky, aki szerint minden más nemzetiségűek hazájának is számító állam köteles úgy bánni a nemzeti és vallási kisebbségekkel, hogy azok otthon érezzék magukat.

Megszólalt ez ügyben az egykori miniszterelnök, a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Néppárt (HZDS) elnöke, a magyarellenességben egykor szintén jeleskedő és Slotát láthatóan nem szívlelő Vladimír Meciar is, aki szerint "minden nézeteltérés csakis és csakis tárgyalások útján, nem pedig holmiféle tömbök kialakításával rendezhető. Ráadásul a tömbökön már a létrejöttük előtt komoly törésvonalak mutatkoznának" - foglalt állást Slota felhívásával kapcsolatosan Meciar, aki vasárnap egy televízió műsorban árnyaltan ugyan, de felvetette: Slota lemondhatna az SNS vezetéséről, de miután Slotát pártja szombaton megerősítette, Meciar részéről a felvetés most már tárgytalan.

Hallatta hangját az SNS is. Egyik vezető embere, Jaroslav Paska parlamenti házelnök azt mondta: kár, hogy az MKP-tól való elhatárolódásra bíztató felhívásuk visszhang nélkül maradt. Szerinte a szlovák pártok azért tartózkodóak, mert attól tartanak, hogy a jövőben, például egy kormányalakítás során ismét szükségük lesz az MKP-ra.

Vasárnap estig nem reagált a miniszterelnök, Robert Fico vezette Smer (Irány) - Szociáldemokrácia. Elemzők szerint ez a következőkben sem várható, hiszen Fico száz nap kormányzás után sem mondott egy rossz szót Slota ellen, noha az európai szervezeteknél szalonképtelennek és szélsőségesnek számító Slota felvállalása miatt az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) a napokban tíz hónapra felfüggesztette a Smer ESZP-tagságát.