Esőért imádkoznak az olasz templomokban

Vágólapra másolva!
Egy olasz egyházmegyében az összes plébániát arra kérték, a szokásos vasárnapi mise után imádkozzanak esőért. A hőhullám és aszály súlyos problémákat okoz, egyes észak olasz településeken már szakadozottan folyik a víz a csapból. Németországban viszont a szélsőséges hétvégi időjárás jelent gondot, Karlsruhe környékén forgószél pusztított.
Vágólapra másolva!

Esőért imádkoztak vasárnap az észak-olaszországi Friuli-Venezia-Giulia tartományban, ahol negyven napja nem esett az eső. Az udinei egyházmegye kérte fel az összes plébániát, hogy a szokásos vasárnapi mise végeztével imádkozzanak a csapadékért, amelynek hiánya súlyos gondokat okoz a térség mezőgazdaságában és a lakosság vízellátásában. Több településen korlátozták a vízfogyasztást a folyók apadó vízszintje miatt, helyenként már csak szakadozottan folyik a víz csapból. Ha nem történik változás, a Pó-síkságon működő vízerőműveknek rövidesen le kell állniuk a hűtővíz hiánya miatt.

Róma egyes kerületeiben már most gyakoriak az áramkimaradások: klímaberendezések és ventilátorok állnak le, felvonók rekednek a liftaknában. A Friuli-Venezia-Giulia tartományban vasárnap a szlovén határon fekvő Goriziában mérték a legmagasabb, 38,2 Celsius fokos hőmérsékletet, de napok óta 38 fok fölött van a hőmérséklet a főváros térségében is. A múzeumok előtt sorban állók vagy a buszmegállókban várakozóknak ingyen ásványvizet oszt az olasz polgári védelem, amire eddig csak egyetlen alkalommal, II. János Pál halálakor volt példa, amikor a ravatal előtt akár 20 órán át is sorban kellett állni.

Németországban viszont hétvégi szélsőséges időjárástól szenved: Karlsruhe környékén forgószél pusztított, amely ötven házat rongált meg, Hambrückenben egy tetőjavító nyolc métert zuhant és lábát törte. Koblenzet és Kaiserslauternt a viharos erejű széllel párosuló heves eső sújtotta, a víz megemelte a csatornafedelek tetejét, vasúti aluljárókat árasztott el, a szél fákat csavart ki. Közben máshol az országban viszont a kánikulai forróság okozott gondokat. Szakemberek itt is arra figyelmeztettek, hogy amennyiben Európában kiterjedt területeket sújt tartósan a hőség, csökkenteni kell az erőművek teljesítményét: az amúgy is felmelegedett folyók csökkenő vízszintje miatt akadályokba ütközik a hűtésre szánt víz kiemelése.