Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Bombázás Bejrútban, rakétatámadás Haifában

Vágólapra másolva!
Egyre keményebbé válik a helyzet Libanonban, ahol Izrael civil áldozatok tucatjainak életét követelő támadásokkal torolja meg két katonájának szerdai elrablását és fogvatartását. Az izraeli légierő vasárnap hajnalban több hullámban bombázta a libanoni főváros déli kerületeit. Több halálos és sebesült áldozata van annak a rakétatámadásnak, amely vasárnap reggel érte Libanon felől az észak-izraeli Haifát. A világ közvéleményét megosztja a konfliktus. Több európai ország megdorgálta Izraelt, a Biztonsági Tanács tétlenkedik, az Arab Liga nem egységes.
Vágólapra másolva!

Az izraeli légierő vasárnap hajnalban több hullámban bombázta a libanoni főváros déli külvárosait - jelentette a Hezbollah gerillaszervezet al-Manar televíziócsatornája és szemtanúk. Bejrút nagy része sötétségbe borult, miután az izraeli harci gépek villamos központokat és az azokat tápláló üzemanyagraktárakat bombáztak. A vasárnap hajnali bombázások voltak az eddigi legsúlyosabbak, mióta Izrael szerdán megtorló hadműveletet indított két katonájának a Hezbollah gerillái által végrehajtott túszul ejtése után.

A Hezbollah televíziója - amelynek székháza szintén károkat szenvedett - képeket mutatott a legújabb bombázásokról, az épületekből felszálló füstoszlopokról. A csatorna szerint légi csapás ért egy hidat is, amely az al-Hazmíjah negyedet köti össze a repülőtérre vezető úttal. Az izraeli hadsereg elismerte, hogy harci gépei a Hezbollah főhadiszállását bombázták Dél-Bejrútban. A déli külvárosok lakóinak többsége elhagyta otthonát, és a Bejrúttól keletre fekvő, főként síiták lakta, viszonylag biztonságos Bekaa-völgybe menekült.

A hivatalos libanoni tájékoztatási ügynökség a rendőrséget idézve közölte, hogy a légitámadásokban teljesen megsemmisült az a kilencemeletes épület, amelyben a Hezbollah főhadiszállása volt. A Kettes csatorna izraeli kereskedelmi televízió szerint a támadásban megsebesült a Hezbollah vezetője, de a szervezetnek egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője tagadta ezt, izraeli propagandafogásnak minősítette. Az al-Dzsazíra műholdas televízió értesülései szerint Haszan Naszrallah sejk egy "biztos helyen" tartózkodik. Naszraallah sejk otthonát már péntek este lerombolták az izraeliek.

Izrael vasárnap arra figyelmeztette a libanoni hadsereget, hogy tartózkodjék az izraeli harci gépek lövetésétől, mert az offenzíva célja a Hezbollah gerillacsoport gyengítése. Az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a libanoni légvédelem pénteken tüzet nyitott egy izraeli harci gépre, amely a libanoni partok felett repült, de a gépet nem érte találat. A szóvivő szerint Izrael eddig vigyázott arra, hogy ne okozzon kárt a libanoni hadseregnek, de nem fog habozni csapást mérni bárkire, aki szembeszáll vele.

Az izraeli légierő hajnalban támadta a Hezbollah egyik létesítményét Baalbek városban is. Esetleges sebesültekről egyelőre nem érkezett hír. Izraeli gépek támadást intéztek egy erőmű ellen is Bejrúttól 20 kilométerrel délre. Ezt követően az erőmű lángokban állt. A libanoni tűzoltók közölték, hogy nincs elég vízkészletük az oltáshoz. Libanon helyzete egyre válságosabb, az ország napok óta teljes légi és tengeri blokád alatt áll, számos utat lőttek szét és több hidat leromboltak az izraeli harci gépek.

Szombaton az egész országban számos célpontot ért rakétatámadás. Az izraeli harci gépek Bejrút központját is lőtték a négy napja tartó konfliktus során első alkalommal. A BBC szerint több mint 80, az MTI szerint 106, többségében civil libanoni halt meg az egyre keményedő támadásokban. Izraeli rakéták találták el délután az észak-libanoni Tripolit is, az elmúlt négy napban ilyen távoli északi célpontot még nem lőtt Izrael. Egy, menekülő libanoniak járműveiből álló gépkocsioszlopot is kilőttek az izraeli vadászgépek. Az akcióban 20 civil, köztük 15 gyerek halt meg.

Az izraeli hadsereg szombat délutáni bejelentése szerint szétlőtték az összes libanoni radarállást és azokat a rakétakilövőket is, ahonnan támadásokat indítottak izraeli területre. A támadásokba szombaton az izraeli haditengerészet hajói is bekapcsolódtak, amelyek Bejrút kikötőjét és kisebb kikötőket lőttek rakétákkal.

Különleges izraeli katonai osztagok szárazföldi hadműveleteket hajtanak végre Libanonban, párhuzamosan a légi és tengeri műveletekkel- közölte vasárnap reggel a katonai rádióban Gadi Ejzenkraut tábornok, a vezérkar műveleti parancsnoka, de - mint mondta - ezekről részleteket nem közölhet.

Rakétatámadás érte Haifát

Ismét rakétatámadás érte vasárnap reggel Libanon felől az észak-izraeli Haifát, és legkevesebb 8 ember halálát okozta, további 14 pedig megsebesült - közölték izraeli kórházi források. A harmadik legnagyobb izraeli városon kívül rakétatalálat érte Saint Jean d'Acre és Naharíja városokat is - közölte az izraeli rendőrség. A Hezbollah - saját közlése szerint - egy haifai olajfinomítót vett célba.

Megint kétséges a tűzszünet

Az egyre szorongatottabb helyzetbe kerülő libanoni kormány csütörtök után szombaton is tűzszünetet kért, ezúttal az ENSZ védelme alatt - írja az MTI. Izrael azt szabta feltételül, hogy a Hezbollah fegyvereseinek át kell vonulniuk a Litán folyótól északi területekre és át kell adniuk fegyvereiket a libanoni hadseregnek.

Hasonló feltételen bukott meg az első libanoni tűzszüneti felszólítás is. Akkor a Hezbollah lefegyverzését szabta feltátelül Izrael azonban a libanoni kormány korábban már jelezte, hogy nincs befolyása a Hezbollah fölött és ezt az Egyesült Állmok, Izrael legszilárdabb szövetségese is megerősítette.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az amerikai külpolitika a szokásosnál óvatosabb a kialakult helyzettel kapcsolatban. George W. Bush amerikai elnök ugyan az amerikai diplomácia által gyanakvással figyelt és sokat bírált Szíriát szólította fel a Hezbollah megzabolázására, Condoleeezza Rice amerikai külügyminiszter Izraelt is önmérsékletre intette. Igaz ugyanakkor az is, hogy egy Izraelt figyelmeztető ENSZ-határozat épp az amerikai vétó miatt bukott el. Szíria egyébként visszautasította felelősségét és támogatásáról biztosította Libanont és a Hezbollahot is.

Az ENSZ Biztonsági Tanács pénteken nem jutott egyezségre a konfliktusról, de megosztott volt az Arab Liga is, ahol az amerikai szövetségesnek számító Szaúd-Arábia helytelenítette a Hezbollah módszereit. A szaúdi vélemény osztotta többek között az USA-val szintén jó kapcsolatokat ápoló Egyiptom és az iraki diplomáciai küldöttség is.

Több ezer libanoni és turista menekül a kialakult helyzet miatt Libanonból. Több európai ország, Kína és az Egyesült Államok is polgárai kimentését tervezi. A brit kormány egy egész anyahajót küldött a térségbe, amely a feltételezések szerint szintén a mentésben vehet részt.

[origo]/MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről