Az élet sava-borsát hiányolják a luxus-nyugdíjasfaluból

Vágólapra másolva!
Szép zöld gyep, kedves historizáló házacskák, tisztaság, rend, nyugalom és csend. Ez fogadja azokat, akik a hertfordshire-i Castle Village-be költöznek Nagy-Britanniában. A falucskába azonban nem engednek be mindenkit: az alsó korhatár 55 év. A település az egyike a szigetországban is egyre szaporodó amerikai mintára épülő nyugdíjasfalvaknak. Lakói boldogok, de van, aki az élet sava-borsát hiányolja, más pedig túl mesterségesnek érzi a helyet.
Vágólapra másolva!

"Imádjuk. Azért jöttünk ide, mert a mi kertünk már túl nagy volt nekünk" - mondta a Guardiannek Liz Young, aki kétvödörnyi palántával sétált a zöld pázsiton egy virágágyás felé a nagy-britanniai Hertfordshire-ben található Castle Village-ben. A 15 hektáron felépült kis település hibátlan pázsitjával, mutatós virágágyásaival és sövényeivel, graffiti- és kutyapiszokmentes buszmegállójával, bárjával, könyvtárával, barátságos lakóival maga a tartózkodó tökéletesség - jellemezte a települést a Guardian. Honlapján a "szívükben fiataloknak" ajánlja magát a lakópark. De csak nekik. A sebességhatár alig 15 kilométer per óra, a bérlők korhatára pedig 55 év.

Castle Village ugyanis az egyik amerikai mintára épített nyugdíjasközösség, amely egyre népszerűbb Ausztráliában, Új-Zélandon vagy éppen Nagy-Britanniában. Általában festői környéken, egy-egy vidéki város határában, golfpályák tőszomszédságában alakítják ki ezeket, ahogy Castle Village-t is. Ráadásul a kis "falucska" központjában egy a 20. század hajnalán emelt pompás nemesi kúria áll, amely kulturális eseményeknek, könyvtárnak is otthont ad.

Minden nap vasárnap

Az ilyen kis közösségekbe költözőknek azonban számos szabályt kell tiszteletben tartaniuk. A Castle Village "jó működéséről és igazgatásáról" szóló könyvecskében például kikötik, hogy a háziállatokat csak "megfelelő ellenőrzés alatt lehet tartani", és csak olyan kutyát, macskát szabad bevinni, amely már előtte is a beköltöző tulajdonában volt. Így hozhatta például magával Mr. Smee is öreg arany retrieverjét, de ha a 14 éves eb elpusztul, új kiskutyát már nem vehet magához az idős férfi. Ezenkívül nem szabad például a kertbe kiakasztva szárítani a ruhákat, és csak az erre kijelölt részeken szabad parkolni, illetve minden bérlőnek "köteles tartania magát a (lakosok egyesületének) alkotmányához". Itt nincs részeg dajdajozás, nincsenek sivító kisgyerekek, morcos tinik vagy kiállhatatlan harmincasok - fogalmazott a brit lap. Jómódú idősek menedéke Castle Village.

Ráadásul 24 órában van ügyeletes nővér "vész esetére", mindenütt van vészjelző, tűzjelző és mozgásképtelenség-jelző, ha valaki elesne vagy nem tudna kiszállni az ágyából. A folyamatos orvosi felügyeletre szorulóknak azonban nem javasolják az ideköltözést - a falucskát aktív nyugdíjasoknak szánták.

"Olyan, mintha itt mindig vasárnap lenne" - mondta Norman Goddfellow, aki feleségével a nyugdíjasfalu és spanyolországi nyaralójuk között ingázik. "Jól kijövünk mindenkivel. Van néhány jó arc itt" - magyarázza az önkéntes alapon havi néhány alkalommal a helyi bárban csokornyakkendőben felszolgáló hatvanas éveiben járó férfi. Felesége rátesz még egy lapáttal: "A szomszédos golfklub támogató tagja vagyok. Míg férjem reggel elmegy a tornaterembe, én még lustálkodom egy kicsit az ágyban. Délután golfozik, én pedig bedobok egy italt."

Az élet sava-borsa

Van olyan azonban, akit nem elégít ki az időskori idill. "Sok új barátot szereztem, de nem olyanok, mint a régiek... Itt egyáltalán nincsenek bolondos alakok, amit valahogy sajnálatosnak tartok. Ezek adják az élet sava-borsát" - mondja például a 82 éves Barbara Evans. David Lidderdal is "csak" 95 százalékban boldog: "Csak egy kifogásom van, hogy nincsenek fiatalok. Mindenki fél lábbal már a sírban van. Sajnálom, hogy nem figyeltek jobban arra, hogy több ötvenes-hatvanas éveiben járó kerüljön ide. Az átlagéletkor 75 év. De ez túl mesterséges."

A legjobban felesége, Felicity adta vissza a hely hangulatát: ""Van egy kis szomorúság a levegőben. Mindannyian idősebb emberek vagyunk, a halálunk előtt nem sokkal. Magadnak kell megteremtened az élénkséget. De amióta itt vagyok, elfoglaltabb vagyok, mint valaha. Sokkal kevésbé érzem elszigetelve magam... nagyon kellemes és csendes hely, de vannak pillanatok, amikor magányos és ijesztő. Úgy éreztem, mintha visszamennék az iskolába, olyan sok itt a folyosó" - idézte a Guardian.

Drága hely

Aki ide költözik, annak azonban mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Az apartmanok vagy kis házak árai 150 ezer fonttól 350 ezerig (55-130 millió forint) terjednek, plusz az éves 3500-4500 fontos (1,3-1,7 millió forint) közös költség, illetve az évi 250 fontos (95 ezer forint) alapdíj. Ebből fedezik a kis falu kialakítását, a körülbelül 300 fős személyzet fizetését, a nővéreket, a karbantartást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!