Nem lőhetett volna a magyar sofőrre az osztrák rendőr

Vágólapra másolva!
Szabálytalanságot követett el 2000-ben egy osztrák rendőr, amikor rálőtt egy parkoló autóban ülő magyar sofőrre - döntött az osztrák közigazgatási bíróság. A rendőrt ugyanakkor már korábban felmentette egy másik bíróság a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól.
Vágólapra másolva!

Jogellenesen használt fegyvert egy osztrák rendőr 2000-ben egy magyar állampolgárral szemben, akit szerencsétlen körülmények között a kocsijában ért halálos lövés - adta hírül legfrissebb számában a Profil című osztrák hetilap a közigazgatási bíróság (VwGH) ítéletét ismertetve.

A bécsi rendőrség kábítószer-ellenes akciót hajtott végre 2000 májusában egy épületben, és ennek során egy a ház előtt parkoló autó utasait is ellenőrizte. A vezetőülésen B. Imre ült, aki kinyitotta a kocsi ajtaját. Az ajtó mellett álló rendőr ettől hátrahőkölt, és reflexszerűen elsütötte fegyverét.

A több fellebbviteli fórumot is megjárt ügyben a közigazgatási bíróság a fegyverhasználati szabályzatra hivatkozva mondta ki ítéletét. Ennek előírásai szerint a rendőrök nem tarthatják az ujjukat a fegyverük ravaszán, hanem csak a fegyver csöve mellett kinyújtva.

2002 júniusában azonban a bécsi kerületi bíróság fölmentette a rendőrt a gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alól arra hivatkozva, hogy kétséges körülmények esetén a vádlott számára kedvezőbb döntést kell hoznia a perben eljáró bírónak.