Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Részeg Mikulások okoztak ribilliót Aucklanban

Vágólapra másolva!
Autókra vizelt egy hídról, sörösüvegeket tört össze, karácsonyfát rongált meg és biztonsági őröket bántalmazott több tucatnyi Mikulásnak öltözött részeg fiatal az új-zélandi Aucklandban. A randalírozásban két ember megsérült, hármat letartóztattak. A "Santarchy" elnevezésű akció a szervezők szerint egy világméretű mozgalom a karácsony elüzletiesedése ellen, a rendőrség szerint viszont "idióták szervezett csoportjának szokásos viselkedése".
Vágólapra másolva!

A részeg Mikulásbandára először akkor figyeltek fel az új-zélandi Auckland lakói, amikor szombat délután feltűntek egy autópálya feletti hídon, ahol az alant haladó járművekre vizeltek, és sörösüvegeket törtek össze - jelentette a New Zealand Herald. Később kukákat rugdostak fel a Victoria Parkban, sörösüvegekkel dobáltak meg autókat, illetve a kocsik elé ugráltak, majd ugyancsak sörösüvegekkel dobálták meg és grafitit fújtak különböző irodaépületekre - többek között az új-zélandi napilap szerkesztőségének is otthont adó irodára.

Ezután egy kaszinó felé vették az útjukat, ahol megrongálták az előcsarnokban álló hatalmas karácsonyfát. Onnan egy élelmiszer-áruházba mentek, ahol "Boldog Karácsonyt" kívántak az ott lévőknek és különböző dolgokat vettek magukhoz, majd fizetés nélkül távoztak. A boltból kilépve pedig belevetették magukat a városközpont karácsonyi forgatagába, ahol káromkodva, gajdolva okoztak ribilliót.

Egyikük letörte egy busz ablaktörlőjét, miközben a többiek a biztonsági őröknek és a várakozó utasoknak tartottak hangos izgató beszédet. Később az egyik részeg télapó felmászott egy óceánjáró horgonykötelére is az aucklandi kikötőben, ahonnan csak a kapitány tudta leparancsolni. A férfit két biztonsági őr elfogta, mire a többi Mikulás tiltakozásképp az egyiküket sörösüveggel dobta fejbe, a másiknak pedig beverték az orrát. Egy részük ezután visszatért az áruházba és sört és üdítőket lopott. A rendőrség hármukat őrizetbe vette.

A csoport szóvivője, Alex Dyer szerint a "Mikulásanarchia" (angolul Santarchy - a Mikulást jelentő 'Santa' és az anarchiát jelentő 'anarcy' szavak összevonásából) egy világméretű mozgalom, amely a karácsony elüzletiesedése ellen tiltakozik.

Az aucklandi rendőrség szóvivője szerint nem volt előzetes tudomásuk az akcióról - jóllehet helyi lapokban jelentek meg erről hírek -, amely jól beivott "idióták szervezett csoportjának", "szokásos viselkedése" volt. Matt Rogers főtörzsőrmester szerint a Mikulások inkább bohócokként viselkedtek, ugyanakkor nehéz lesz őket azonosítani. "Számos, ugyanolyan ruhába öltözött emberről van szó, és nehéz dolga lesz a szemtanúknak, hogy megállapítsák, melyikük mit követett el" - idézte az új-zélandi lap a rendőrségi szóvivőt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről