Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megházasodott a japán császár lánya

Vágólapra másolva!
Férjhez ment Szajako, a japán császár lánya. A hercegnő közrendű férjet választott, ezért maga is közrendűvé vált, így ki kell költöznie a császári palotából. Az államtól ugyanakkor 275 millió forintnak megfelelő kárpótlást kap.
Vágólapra másolva!

Tokióban megházasodott Szajako hercegnő, Akihito császár egyetlen lánya. Választottja Kuroda Josiki, egy közrendű japán férfi. A 36 éves hercegnő - egy 1947-ben hozott törvény értelmében - ezzel automatikusan maga is közrendűvé vált, és mint ilyen, kénytelen elhagyni a császári palotát. Kárpótlásként és állami jegyajándékként 152,5 millió jent (körülbelül 275 millió forint) kapott az államkincstártól.

A császárlány gyerekkora óta ismeri 40 éves férjét, aki egy gazdag, arisztokrata ősökkel rendelkező család tagja. Kuroda Josiki korábban bankalkalmazott volt, jelenleg a tokiói városi tanács építési osztályán dolgozik. Iskolába együtt járt a hercegnő kisebbik bátyjával, Akisino herceggel, akinek hírek szerint szerepe volt abban, hogy húga és barátja ismeretségéből házasság lett.

Lehetséges, hogy Szajako hercegnő volt az utolsó nőtagja a császári családnak, akinek férjhez menetele miatt fel kell adnia eddigi státusát. A világ legrégebbi monarchiájában ugyanis utódlási válság fenyeget, mivel az Akihitót császárt a krizantém trónon követő Naruhito trónörökösnek csak egy kislánya van, a 3 éves Maszako. Ezért egy kormánybizottság a közelmúltban azt javasolta, hogy töröljék el a nők trónra lépését megtiltó, 1947-ben hozott törvényt, s ezt közvélemény-kutatások szerint a japánok többsége támogatja. A talán már a jövő év elején bekövetkező változtatás azért sem lesz nehéz, mivel csak a régi gyakorlat visszatérését fogja jelenteni - Japánnak a tilalom megszületése előtti 1500 évben nyolc császárnője volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről