Szírek százai tüntettek az ENSZ-határozat ellen

Vágólapra másolva!
Több százan tüntettek kedden Damaszkuszban a Hariri-gyilkosság kivizsgálásában való teljes szíriai együttműködést szorgalmazó ENSZ-határozat ellen. Szíria az Arab Liga rendkívüli csúcsértekezletét szeretné összehívni az ENSZ Bitonsági Tanácsának határozata miatt, és ártatlanságát hangoztatja.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli arab csúcsértekezlet összehívását szorgalmazta Szíria az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn elfogadott határozata miatt. A testület arra szólította fel Damaszkuszt, teljes mértékben és feltétel nélkül működjön együtt a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolását kivizsgáló nemzetközi bizottsággal.

A határozat miatt kedden több száz - egyes források szerint kétezernél is több - tüntető vonult Damaszkusz utcáira, egyebek közt az amerikai nagykövetség elé- A zászlókat lengető, nacionalista dalokat éneklő tömeg a "politikai indítékúnak" minősített BT-határozat ellen tiltakozott.

Szíria az Arab Liga rendkívüli csúcsértekezletének összehívásával regionális támogatást szeretne kapni az egyhangúlag elfogadott BT-határozattal szemben. Az Arab Liga diplomatái szerint ugyanakkor a 22 tagállam között nincs egyetértés a rendkívüli csúccsal kapcsolatban. Ehelyett egy szűkebb körű, Szíria, Szaúd-Arábia, Algéria, Libanon és Egyiptom részvételével zajló találkozójára látnak lehetőséget, ha más tagállamok kitérnek a részvétel elől. Több tagállam ugyanis a BT-határozat fő támogatói közé tartozó Egyesült Államokhoz, Franciaországhoz és Nagy-Britanniához fűződő kapcsolatait félti.

"Igazságtalan határozat"

Egy magas rangú szíriai vezető kedden méltánytalannak ítélte a 1636-os számú határozatot. "A határozat igazságtalan. Szíria sajnálja, hogy ilyen határozatot egyhangúlag elfogadtak. Ez aggodalmat kelt a szíriaiak körében" - közölte a név nélkül nyilatkozó illetékes. "A határozat alapvetően azokon a szerintünk elsietett és nem eléggé objektív következtetéseken alapul", amelyeket a Mehlis-jelentés tartalmaz - mondta.

A szíriai sajtó a szankciók hiányát emelte ki a BT-határozatból, egyben Damaszkusz együttműködési készségét hangsúlyozva a Haríri-gyilkosság ügyében. Az Asz-Szaura damaszkuszi lap főcíme szerint "a BT a szankciós fenyegetésektől megtisztított határozatot fogadott el, és együttműködést sürget". "Bennünket akarnak vádolni, de mi együttműködünk a (vizsgálatot folytató) bizottsággal, hogy bizonyítékokkal álljunk elő a bűnösök ellen - írta az as-Sara kommentátora. - Nem ez az első eset, hogy Szíriára hatalmas nyomás nehezedik, de a mostani a legveszélyesebb. A Tisrin szerint "az ENSZ-határozatban Szíria bűnösségét feltételezik ahelyett, hogy az ártatlanságát vélelmeznék, de mi az együttműködés mellett döntöttünk". A lap kiemeli, hogy "a határozatban nem említik erő alkalmazását, és nyíltan a szankciókról sem beszélnek".

Azv ENSZ-határozatot a Detlev Mehlis német ügyész vezette ENSZ-vizsgálóbizottság által készített jelentés alapján fogadták el. Az október 20-i jelentés szerint egybehangzó bizonyítékok vannak a szíriai és a libanoni titkosszolgálatok szerepére a Haríri-gyilkosságban, és Damaszkusz nem működik eléggé együtt a vizsgálatban.

Oroszország kedden saját diplomáciai sikereként könyvelte el, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) megkímélte Szíriát a szankciókkal való közvetlen fenyegetéstől és a terrorizmus megalapozatlan vádjától. "Hála az orosz fél és más küldöttségek erőfeszítéseinek, törölték a szövegből azokat a politikai töltetű kitételeket, amelyeknek semmi közük sincs a Haríri-gyilkosság vizsgálatához" - közölte a moszkvai külügyminisztérium.

Bejrútban a Szíria szilárd szövetségesének tartott Emile Lahud libanoni elnök közölte, remélhetőleg a határozat feltárja "a teljes igazságot", és "szilárd alapot teremt annak kiderítésére, kik voltak a tervezők, a végrehajtók, és kik segítettek a bűncselekmény elkövetésében". Az államfő kitart amellett, hogy Szíriának és libanoni szövetségeseinek nincs közük a gyilkossághoz, a vizsgálat bizonyítja majd ártatlanságukat.