Újabb háborús bűntényre derült fény Szerbiában

Vágólapra másolva!
Újabb súlyos háborús bűntényre hívta fel a szerb hatóságok figyelmét a Natasa Kandic vezette Humanitárius Jogi Alap (FHP) nevű belgrádi jogvédő szervezet. Az FHP hétfőn kérte a háborús bűntényekkel foglalkozó belgrádi különbíróság ügyészségét, hogy indítson nyomozást a jugoszláv hadsereg felelős parancsnokai ellen 54 kelet-szlavóniai horvát polgári személy kivégzése miatt.
Vágólapra másolva!

Az FHP szerint a jugoszláv hadsereg újvidéki hadtestének, a helyi területvédelmi egységnek és a Dusan Silni nevű önkéntes osztagnak a tagjai 1991. október 10-én tüzérségi támadásban megölték az Újlak (Ilok) melletti Lovas település harminc lakóját, s a falu lerohanása után aknamezőre terelték a polgári lakosokat, további 24 ember halálát okozva.

A jogvédő szervezet továbbította az ügyészségnek egy tanú vallomását, aki ellen 17 másik személlyel együtt eljárás kezdődött a vukovári megyei bíróságon is, népirtás és emberiesség elleni bűntények gyanújával. Az FHP megnevezte az öldöklésre feltételezések szerint parancsot adó alezredest, illetve a felettesét is, akit a bűntény után tábornokká neveztek ki.

Natasa Kandic szervezete a múltban már több rendkívül súlyos háborús bűntényre hívta fel a szerb hatóságok figyelmét. Az FHP világított rá arra, hogy szerbiai tömegsírok rejtik a milosevici karhatalom koszovói kegyetlenkedéseinek albán áldozatait, tavaly decemberben pedig nyilvánosságra hozta, hogy albán polgári lakosok holttesteit égették el dél-szerbiai gyárak kemencéiben. A nyár elején az FHP jóvoltából láthatta a televízióban Szerbia és a világ közvéleménye azt, ahogy a Skorpiók nevű szerb félkatonai osztag fegyveresei hidegvérrel kivégeznek hat srebrenicai muzulmánt. Két hétre rá Kandic asszony nyilvánosságra hozta, hogy 14 éve, a baranyai Antin falucskában vérfürdőt rendeztek a szerb radikálisok által verbuvált önkéntesek. Ez utóbbi bűnesettel kapcsolatosan a horvát hatóságok is nyomozni kezdtek.