Eredménytelen volt a német nagykoalíciós tárgyalások első fordulója

Vágólapra másolva!
Konkrét eredmény nélkül, de a további menetrend rögzítésével ért véget hétfő este Berlinben a német nagykoalíciós tárgyalások első fordulója. A tárgyaló küldöttségek legközelebb a jövő héten ülnek össze.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kijelölt kancellár (kereszténydemokrata - CDU) úgy nyilatkozott, hogy "a kezdés sikerült", a hétfői találkozóval "minőségileg magasabb lépcsőfokra" jutottak, "jó szellemben" tárgyaltak. A szociáldemokrata (SPD) tárgyaló küldöttség vezetője, Franz Müntefering pártelnök a korábbiaknál optimistább hangot megütve azt szögezte le, hogy "megvan az esély a nagykoalíció létrejöttére", ő ebből indul ki.

A német konzervatív uniópártok (CDU, CSU) és a szociáldemokraták egy hónappal a német választások után ültek le hivatalosan tárgyalni, mert a voksoláson egyiküknek sem sikerült a kiválasztott partnerrel együtt kellő számú szavazatot összegyűjteni, s újabb koalíciós partnereket sem sikerült megnyerniük. Németország háború utáni történetében eddig csak egyszer volt nagykoalíció, 1966 és 1969 között.

A hétfői kezdésen Merkellel és Münteferinggel együtt 16-16 fő vett részt, köztük a távozó kancellár, Gerhard Schröder, s számos kijelölt miniszter. A választások után a szociáldemokraták egy darabig nem tágítottak attól, hogy Schröder vezetésével nekik kell kormányt alakítaniuk, az eredményekből ezt a választási akaratot olvasták ki, bár a legerősebb frakció az új összetételű alsóházban (Bundestag) a CDU/CSU lett.

Jó egy héttel mondtak le arról, hogy Schröder maradjon a kormányfő, s így Angela Merkel előtt megnyílt a kancellári hivatalba vezető út: jó egy hónap múlva, a koalíciós tárgyalások sikeres lezárása, az eredmények kongresszusi jóváhagyása, s kellő Bundestag-többség esetén a keletnémet politikus-asszonyból Németország első női kancellárja válhat.

A tervbe vett nagykoalíciós kormányban mindkét oldalról nyolc-nyolc fő foglalna helyet. Merkel lenne a kancellár, CDU-s lenne a kancellári hivatalt vezető miniszter, de a "klasszikus" miniszteri posztokból csak négy jutna a kereszténydemokratáknak, kettő bajor testvérszervezetüknek, a CSU-nak, s nyolc a szociáldemokratáknak.

A tárgyaló küldöttségek hetenként kétszer kívánnak találkozni, de legközelebb csak a jövő héten. A szünetben 17 szakértői csoport igyekszik előre lendíteni a tárgyalásokat.