Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Vétlennek mondják a Révkomáromban felvonuló szlovák újnácikat

Vágólapra másolva!
Vétlennek minősítette a révkomáromi járási rendőrkapitány azokat az egykori fasiszta egyenruhára emlékeztető öltözetben Révkomáromban felsorakozott szlovák szélsőjobboldaliakat, akik a helyszínre érkezett magyarországi jobboldaliak ellentüntető csoportjával június 5-én szócsatába keveredtek, és csak a közéjük állt rendőri erők akadályozták meg a tettlegességet. Ezzel szemben a magyar csoport néhány tagja ellen vádat emelnek - közölte Ján Stark.
Vágólapra másolva!

A Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű párt emberei a Hitler csatlósállamaként létrejött második világháború alatt fennállt szlovák fasiszta állam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit utánzó öltözetben korábban már több vegyes lakosú szlovákiai városban, így Révkomáromban is felvonultak. Július 5-én, a két szláv hittérítő, Cirill és Metód emléknapján ismét a döntően magyar többségű határvárosba vonultak, ahol a helyi önkormányzat az építési törvényre hivatkozva évek óta nem járul hozzá a két hittérítő monumentális szobrának köztéri felállításához. A Matica Slovenská nevű hazafias intézmény székházának homlokzatán engedély nélkül elhelyezett szobor elé felsorakozott szlovák szélsőjobboldali csoport az akciót előre bejelentette, ezért nem sértett törvényt.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek szerdán nyilatkozó járási rendőrfőkapitány, Ján Stark ezt megerősítette, és hangsúlyozta, hogy az SP egyenruhásai az ünnepség során sem követtek el törvénysértést, ellenben a helyszínre érkezett magyarországiak közül néhányan kimondták a náci "Heil" köszöntést, amit a rendőrség által készített több videofelvétel is bizonyít. Cselekedetük a szlovák törvények szerint kimeríti "a polgári szabadságjogok ellen szerveződő mozgalmak népszerűsítésének" bűncselekményét, ezért a magyar csoport tagjai közül néhány - két vagy három személy - ellen a vizsgálat lezárta után vádat emelnek - jelezte Stark, és hozzátette: csak a vádirat elkészülte után születik majd döntés arról, hogy az eljárást Szlovákiában vagy Magyarországon folytatják-e le a magyarok ellen.

Révkomáromban azóta is élesen bírálják, hogy a szélsőjobboldali egyenruhásokat beengedték a városba. A helyi zsidó hitközség frissiben tiltakozott, amiért a történelem legsötétebb korszaka után - egyelőre békésen, de nyilvánvaló cinizmussal - nosztalgiázó szélsőjobboldaliak olyan fajgyűlölő indulatokat demonstrálnak, melynek nyomán annak idején hetvenezer szlovákiai zsidót, köztük 2500 révkomáromit hurcoltak haláltáborokba. A helyi önkormányzat több képviselője is hasonló felháborodással tiltakozott a "csendes provokáció" ellen. Ugyanezek a fekete egyenruhások néhány hete leköpdösték Kossuth Lajos rozsnyói szobrát, és annak eltávolítását követelték.

A TASR szerdai jelentésében nem esik szó arról a hétfőn ismertté vált körülményről, hogy a szlovák szélsőjobboldaliak ellen egy ismeretlen személy feljelentést tett Szlovákia legfőbb ügyészségén, mert a párt programját egyértelműen fajgyűlölőnek találja. A SME című liberális polgári lap hétfői ismertetetéséből tudni lehet, hogy a Szlovák Testvéri Közösség az ország demokratikus rendjének felszámolását, a NATO elhagyását, az egyházak többségének betiltását, a nemzeti kisebbségek társadalmi kirekesztését, a kisantant felújítását és a rendi társadalom létrehozását tűzte ki célul, és olyan tömegpusztító biológiai és vegyi fegyverek, valamint atomfegyver beszerzését tartja ajánlatosnak, amelyek Szlovákia fenyegetettsége esetén az ellenséges területen, Magyarországon is bevethető lenne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről