Izrael nem zárja ki a tűzszünetet a palesztinokkal

Vágólapra másolva!
Izrael nem zárta ki szerdán a tűzszünetet a palesztinokkal, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a palesztinoknak maguknak kell rászánniuk magukat a fegyverszünetre. Ariel Saron izraeli kormányfő bejelentette, hogy Izrael kész "fenntartani a nyugalmat", ha a palesztinok is hasonlóképpen cselekszenek és egyoldalú fegyverszünetet hirdetnek ki.
Vágólapra másolva!

"A kérdéses fegyverszünet megállapodást feltételez a palesztinok között és nem tőlünk függ, de ha nyugalom van a palesztin oldalon, mi is fenntartjuk azt" - jelentette ki Saron újságírók előtt szerdán. Hozzátette ugyanakkor, hogy Izrael fenntartja magának a jogot a megelőző jellegű támadásokra küszöbönálló merényletek esetén.

A Hamász palesztin radikális mozgalom vasárnap elutasította a Palesztin Hatóság javaslatát az Izrael elleni támadások felfüggesztésére. A múltban több, fegyverszünetre tett kísérlet kudarcba fulladt, a szélsőséges fegyveres csoportok, közöttük a Hamász nem hajlandó véget vetni a támadásoknak és az öngyilkos merényleteknek, amíg Izrael nem kötelezi magát, hogy szabadon bocsát valamennyi foglyot és kivonul az intifáda kitörése után megszállt övezetekből.

Izrael folytatta a Hamász politikai és katonai vezetését megtizedelő hadműveleteket, de Jasszer Arafat palesztin elnök november 11-én bekövetkezett halála óta az akcióknak kevesebb áldozatuk volt, és egyetlen merényletet sem követtek el izraeli területen lévő célpont ellen.

A Gázai övezetban három palesztint öltek meg szerda este izraeli katonák az egyiptomi határ közelében lévő Rafahnál. Halálukkal 4604-re emelkedett 2000 szeptembere, az intifáda, a palesztin felkelés kezdete óta elesettek száma, közöttük 3567 volt palesztin és 963 izraeli. Az izraeli hadsereg főparancsnoksága szerdán beismerte, hogy az év eleje óta a hadsereg 148 palesztint ölt meg, közöttük 119 szélsőséges szervezetek aktivistája volt, 29 pedig "ártatlan áldozat".