Megszületőben a német bevándorlási törvény

Vágólapra másolva!
A német kormánykoalíció és az ellenzék kedden este elvi egyezségre jutott az évek óta napirenden lévő bevándorlási törvényben, amelynek egyszerre kell szolgálnia Németország biztonságát és gazdasági igényeit.
Vágólapra másolva!

Gerhard Schröder kancellár a szociáldemokratákkal együtt kormányzó zöldek, valamint az ellenzék (kereszténypártok, liberálisok) vezetőivel folytatott egyezkedések után nyolcpontos elvi dokumentumot terjesztett elő, amely mintegy iránytűül szolgál majd a törvényt megfogalmazó szakértők számára.

A német politika 2000 óta vitázik a külföldiek bevándorlását, németországi tartózkodását és beilleszkedését szolgáló törvényen. A törvény ezeket a problémákat a megváltozott kulturális, demográfiai és gazdasági adottságoknak megfelelően rendezné.

Az évezred elején a vitára az nyomta rá bélyegét, hogy Németországnak a munkanélküliség magas szintje ellenére is szüksége volt például magasan képzett informatikusokra. A New York-i célpontok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek után a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem szempontjai kaptak erősebb hangsúlyt a vitában, különösen az ellenzék részéről.

A szociáldemokrata-zöld koalíció már kidolgozott, s a parlament alsó- és felsőházában el is fogadtatott egy bevándorlási törvényt, de a vitatott felsőházi elfogadás miatt Johannes Rau államfő alkotmányos kontrollt kért, s az alkotmánybíróság megakadályozta a törvény életbe lépését.

A több mint 80 milliós Németországban 7,2 millió külföldi él. Schröder azt hangsúlyozza, hogy "modern bevándorlási törvényre van szükségünk, nem csak humanitárius, de gazdasági szempontok miatt is". A környezetvédők liberális törvényt akarnak, a kereszténypártok megszorító jellegűt.

A német munkaerőpiac a hetvenes évek óta gyakorlatilag zárt a külföldi munkavállalók előtt, az ország azonban, történelmi okokból is, fogad menedékeseket, zsidókat, és fogadja az oroszországi németek leszármazottait. A kancellár a minap jelezte, hogy kormánya a zsidók be- és visszatelepedése elé továbbra sem kíván akadályokat gördíteni, örül annak, hogy Németországban ismét élettől duzzadó zsidó közösségek léteznek.