Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az irakiak otthon állítanák bíróság elé Szaddámot

Vágólapra másolva!
Irak továbbra is otthon szándékozik bíróság elé állítani Szaddám Husszeint, a volt elnök jelenlegi hadifogolystátusa ellenére - közölte egy vasárnap megjelent lapinterjújában Hosjar Zebari iraki külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Decemberi elfogása után az Egyesült Államok hadifogolynak nyilvánította Szaddám Husszein egykori diktátort. Eszerint az exelnök a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló genfi egyezmény hatálya alá tartozik, és Iraknak nincs joga bíráskodni fölötte. (Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter mindamellett lehetségesnek mondta, hogy Washington változtat a volt diktátor hadifogolystátusán, amely ellenérzéseket keltett Irakban.)

"A szuverén iraki kormány megalakulása után kérni fogjuk a koalíciós erőket, hogy változtassák meg e minősítést, és adják át (Huszeint) az iraki kormánynak a per lefolytatása érdekében" - mondta az iraki külügyminiszter az as-Sark al-Auszat című pánarab lapnak adott interjúban.

A bagdadi ideiglenes kormányzótanács éppen most készül létrehozni egy háborús bűncselekményekkel foglalkozó törvényszéket Szaddám és társai perének tárgyalására, amelyen a vádpontok között a népirtás és az emberiesség elleni bűnök is szerepelhetnek. Az amerikai igazságügy-minisztérium a hét végén magas szintű küldöttséget menesztett Irakba, hogy az háborús bűncselekményekről szóló bizonyítékokat gyűjtsön Szaddám Huszein és kormányának tagjai ellen. Ez iraki tisztviselők szerint két évet is igénybe vehet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről