Karácsonyi al-Kaida akciótól fél a brit elhárítás

Vágólapra másolva!
A brit elhárítás információi szerint karácsonyi terrorakcióra készül az al-Kaida - írja a The Sunday Times. A lap úgy tudja, hogy az brit elhárítás által megfigyelt angliai al-Kaida-sejtek már több támadási próbát is végrehajtottak bevásárlóközpontotkban. Az újság szerint leginkább a Londont körülvevő M25-ös autópályagyűrű mentén működő bevásárlóközpontok lehetnek veszélyben.
Vágólapra másolva!

A brit belső elhárítás (MI5) és a Scotland Yard attól tart, hogy az al-Kaida terrorhálózat karácsonyi bombahadjáratra készül nagy-britanniai célpontok, főleg bevásárlóközpontok ellen - írta a The Sunday Times. A vezető brit vasárnapi lap titkosszolgálati forrásai szerint a megfigyelt gyanús sejtek felderítő tevékenységet végeznek, illetve már támadási próbákat is végrehajtottak kereskedelmi létesítményeknél.

Az elhárítás szerint különösen a Londont körülölelő M25-ös autópályagyűrű bevásárlóközpontjai tűnnek veszélyeztetettnek. A lap egyik forrása - az al-Kaidáról gyűjtött hírszerzési értesülések feldolgozását végző elhárítási csoport egyik tagja - azt mondta: "a levegőben érződik, hogy valami készül ... és nem tudjuk, hogy pontosan mi".

Egy másik titkosszolgálati forrás szerint a Scotland Yardon belül "rendkívül ideges a hangulat". A The Sunday Times szerint a rendőrség különleges ügyosztálya két feltételezett al-Kaida-sejtet figyel Anglia középső, illetve északi térségében. Hatósági gyanú szerint lehet egy harmadik is, valahol az északkeleti Yorkshire grófságban. Mindegyik négy-öt tagból áll.

A The Sunday Times cikke egy napon belül a második olyan értesülés, amely karácsony tájára tervezett nagy-britanniai terrortámadás veszélyére utal. A szombati The Times forrásai szerint valószínűleg valamelyik karácsonyi London-New York repülőjárat felrobbantásának kísérletét akadályozta meg a rendőrség a Gloucesterben és több más angliai városban minap végrehajtott terrorellenes rajtaütésekkel.

A lap szerint az elhárítási akciók során olyan feljegyzéseket, illetve mobiltelefonos szöveges üzeneteket találtak, amelyek lehetséges célpontként utaltak egy London és New York között közlekedő járatra, jóllehet annak pontos megjelölése nélkül. Az angliai Gloucesterben a hét közepén őrizetbe vettek egy 24 éves, ázsiai származású, de brit születésű férfit, akit a hírszerzés és a Scotland Yard "igen jelentős fogásnak" minősített. Az al-Kaidával kapcsolatba hozott 24 éves férfi házában pontosan olyan összetételű robbanószert találtak, amilyennel az Amerikában idén életfogytiglani börtönre ítélt Richard Reid két éve fel akart robbantani egy repülőgépet.

A brit állampolgárságú Reid a cipőjében csempészett fel robbanószert az American Airlines egy Párizsból Miamiba induló repülőgépére, de a szerkezetet nem tudta működésbe hozni. Nagy-Britanniában nemrég a második legmagasabb szintre - az addigi "jelentősről" "súlyos általánosra" - emelték a terrorkészültséget.