Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A HDZ győzött Horvátországban

Vágólapra másolva!
Az Ivo Sanader vezette Horvát Demokrata Közösség (HDZ) győzelme várható a vasárnap megrendezett horvát parlamenti választáson.
Vágólapra másolva!

Az országos választási bizottságban este közzétett első ideiglenes és nem hivatalos eredmények alapján a HDZ 65 parlamenti képviselőhelyet szerzett Horvátország 10 választókörzetében, 19-el többet, mint legutóbb, 2000. január 3-án.

A jelenleg kormányon lévő koalíció vezető ereje, az Ivica Racan miniszterelnök irányította Szociáldemokrata Párt (SDP) pedig 31 képviselőhelyet, 13-al kevesebbet szerzett, mint 2000-ben, amikor az akkori ellenzéki koalíció Franjo Tudjman volt elnök halála után legyőzte a HDZ-t.

Sanader az eredményhirdetés után kijelentette, hogy még vasárnap este kapcsolatba lép lehetséges koalíciós partnereivel. Racan pedig beismerte, hogy szövetségeseivel nincs elegendő képviselői helye újabb kormányalakításra.

Stjepan Mesic horvát köztársasági elnök első nyilatkozatában nem tartotta meglepőnek a nem teljes és nem hivatalos első eredményeket, szerinte azok az eddigi kormányzó koalíció sok bizonytalanságát és torzsalkodását tükrözik.

A horvátországi kisebbségi választókörzetből a magyar parlamenti képviselőhelyet az első nem hivatalos eredmények alapján Ádám Jenő tanár, a HMDK jelöltje szerezte meg 57,14 százalékos eredménnyel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről