Irán csatlakozik az atomsorompó-egyezményhez

Vágólapra másolva!
Irán hajlandó szigorúbb ellenőrzésnek alávetni atomenergiai létesítményeit. Az ország bejelentette, az ellenőrzések idejére felhagy az urándúsítással. Előzőleg az Egyesült Államok azzal vádolta meg Iránt, hogy atomlétesítményeiben nukleáris fegyvert épít. Az USA külügyminisztériumában az [origo] kérdésére elmondták: továbbra sem bíznak Iránban. Az ország most bejelentette, aláírja az atomsorompó-egyezményt, ám cserébe fejlett atomtechnológiát kér EU-s partnereitől: Nagy-Britanniától, Franciaországtól és Németországtól.
Vágólapra másolva!
Irán mégsem függesztette fel az urándúsítást/nagyvilag/20031026iran.html

Irán bejelentette, hogy aláírja az atomsorompó-egyezményt . Az ország ezzel egy időben hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ)ellenőrei olyan létesítményeiben is vizsgálatokat folyatassanak, ahová eddig nem engedték be őket. Az ENSZ atomenergiai ellenőrének szakemberei mostantól a teljes iráni atomprogramba betekintést nyernek.

Hasszán Rohani, az iráni Legfőbb Nemzeti Biztonsági Tanács titkára moszkvai látogatása során jelentette be országa csatlakozását a nemzetközi egyezményhez - tudósít a BBC News. Rohani kijelentette, azért csatlakoznak, hogy "minden aggodalmat és félelmet eloszlassanak és Irán jövőbeni atomtevékenységét a nemzetközi szabályozások betartásával folytathassa".

Rohani kijelentette, hogy országa néhány napon belül felhagy az urándúsítással, és amíg az ellenőrzés tart, biztos, hogy nem kezdi újra. Az urán dúsításával állítható elő az atomerőművek üzemanyaga, ám az anyagot nukleáris fegyver készítésére is fel lehet használni. Az Egyesült Államok korában többször azzal vádolta az országot, hogy atomlétesítményeiben fegyvereket gyárt. Irán tagadja az USA vádjait, mondván, atomprogramja csak polgári célokat szolgál.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumában [origo] kérdésére elmondták: az USA szerint az iráni atomprogram továbbra is aggodalomra ad okot. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrei 2003 folyamán több ízben is atomfegyer alapanyagul szolgáló dúsított urán nyomait mutatta ki iráni atomlétesítményekben. A külügyminisztérium szerint "az ellenőrzéseknek addig kell folytatódniuk, amíg a nemzetközi közösség teljes képet kap az iráni atomtevékenységről".

Az iráni urándúsítás leállítására reagálva Putyin orosz elnök örömét fejezte ki, hogy Irán képes "önmaga korlátozására". Moszkva máris felajánlotta, hogy hajlandó közreműködni Irán atomprogramjaiban. Előzőleg Oroszország amerikai és izraeli többször elhalasztott egy 800 millió dolláros atomerőmű-építést Buserben, Dél-Iránban - írja a CNN.

Irán egy ízben már bejelentette, hogy alaposabb vizsgálatot kér az NAÜ-től. Az egy hóünappal ezelőtti bejelentés hátterében az állt, hogy Nagy-Britannia, Franciaország és Németország megfenyegette Iránt: felbontják az országgal kötött kereskedelmi megállapodásokat, amennyiben az ország továbbra sem enged betekintést atomprogramjába.

Az európai országok azt akarják elérni, hogy Irán dúsítás helyett tőlük vásároljon radioaktív fűtőanyagot. Irán az atomsorompó-egyezmény aláírásának egyik feltételéül szabta, hogy a három európai ország biztosítson számára hozzáférést a legfejlettebb atomtechnológiához.