Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fal a palesztinok körül

Vágólapra másolva!
Eddig 160 kilométer készült el abból a falból, amellyel a palesztinok támadásaitól kívánja megvédeni magát, de főleg a palesztin területen álló, gyakran szélsőséges ortodox zsidók által önkényesen létesített telepeket Izrael. Az építmény mélyen benyúlik Ciszjordánia palesztinok ellenőrizte területére, falvakat, városokat vág ketté. A fal miatt az ENSZ közgyűlése is elmarasztalta Izraelt októberben. Nézze meg képeinket az izraeli védelmi vonalról!
Vágólapra másolva!

Elsősorban a palesztin szélsőségesek támadásaitól szeretné megvédeni magát, de főleg a palesztin területeken létesített zsidó telepeket Izrael azzal a védőfallal, amelyet a ciszjordániai palesztin területeken húznak fel. A sokak által kritizált védelmi vonalat Izrael annak ellenére is tovább építi, hogy az ENSZ közgyűlése októberben szinte egyhangúlag arra szólította fel, állítsák le az építést, és bontsák el az eddig elkészült szakaszokat.

A világszervezet szerint a fal nemzetközi egyezményeket sért, így például az 1949-es fegyverszünetet, mivel nem az abban meghatározott határvonal mentén épül. A palesztinok és mások is azt kifogásolják, hogy az építmény mélyen benyúlik Ciszjordániába, és palesztin falvakat vág ketté. Izrael szerint viszont meg kell, hogy védje a ciszjordániai zsidó telepeket. Azokat a telepeket amelyeket, általában önkényesen létesítettek, ortodox, szélsőséges zsidó csoportok.

A fal egy komplex védelmi vonal, melynek középpontjában egy elektromos érzékelőkkel ellátott 3 méter magas kerítés áll, ezt felszántott terület - a lábnyomok észlelésére - és az őrjáratoknak fenntartott ösvények szegélyezik, melyek közül az izraeli oldalon lévő egy aszfaltozott út. Ezeken kívül mindkét oldalon négy méter mély, drótakadályok szegélyezte árok található.

A palesztinok attól tartanak, hogy a kerítés megépítésével csökkent az a terület, amelyen majdan saját államuk létrejöhet, és állandóvá válik több határvidéken létesült izraeli telep. A kerítésből már több mint 160 kilométer készült el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről