Könnyebb bevándorlás az EU-polgárok élettársainak

Vágólapra másolva!
Megkönnyítette az Európai Unión (EU) belüli utazást és letelepedést az uniós állampolgárokkal élettársi viszonyban vagy azonos nemű párkapcsolatban élők számára a Miniszterek Tanácsa.
Vágólapra másolva!

A tagállamok miniszterei által hétfőn meghozott döntés értelmében a nem hagyományos kapcsolatban élő - tehát az élettársi, illetve homoszexuális viszonyt ápoló - uniós állampolgárok partnerei a jövőben azokban az EU-tagállamokban is könnyebb feltételekkel utazhatnak és telepedhetnek le, ahol hivatalosan nem ismerik el az ilyen kapcsolatokat - jelentette a Reuters.

Az EU-tagállamok közül elismeri az azonos neműek házasságát Belgium és Hollandia, több más tagország pedig a házaspárokéval azonos jogokkal ruházza fel az élettársakat. Az ilyen párkapcsolatokat el nem ismerő tagországok az új direktíva értelmében nem utasíthatják el az uniós polgárok élettársát vagy azonos nemű partnerét csak azért, mert azok nem hagyományos párkapcsolatban élnek.

"A miniszteri tanács döntése természetesen előrelépés. Megkönnyíti az emberek számára az unión belüli helyváltoztatást" - mondta a döntésről Jonathan Faull, az Európai Bizottság főigazgatója. Az új szabályozás azt is lehetővé teszi az EU polgárok - akár az unión kívülről származó - családtagjai számára, hogy öt év helybenlakás után állandó tartózkodási engedélyt kapjanak az adott tagállamban.

A miniszterek döntése csak az Európai Parlament jóváhagyásával nyer kötelező erőt - fűzte hozzá a Reuters brit hírügynökség.