Orosz mesterlövészek az izraeli hadseregben

Vágólapra másolva!
Csecsenföldet is megjárt orosz mesterlövészek toborzását kezdte meg nemrégiben az izraeli hadsereg a palesztin területeken lévő zsidó települések védelmére.
Vágólapra másolva!

Izraeli biztonsági források hétfőn a Reuters brit hírügynökségnek elmondták, hogy a "bevándorlólégió" nevet viselő egység több tucat negyven év körüli férfiból áll. Ezek az emberek már idősek a tartalékos szolgálatra, de nem hivatalos, önkéntes osztagokban még szolgálhatnak.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője az oroszokkal kapcsolatos döntés jelentőségét kisebbíteni igyekezve kijelentette, hogy a mesterlövészek nem hivatalosan kerültek be egyes tartalékos egységekbe. Biztonsági források szerint az önkéntesek között vannak az orosz hadsereg veteránjai, akik Csecsenföldön harcoltak a lázadók ellen. A besorozáshoz ugyan már túl öregnek találták őket, de a hadsereg méltányolta mesterlövészi gyakorlatukat.

Az orosz önkénteseknek kulcsszerepük van Ciszjordániában és a Gázai övezetben, ahol közel három éve tart a palesztin felkelés. Bevetik őket a palesztin szélsőségesek elleni célzott támadásokban, valamint a palesztin területek mentén húzódó izraeli határvidékek és zsidó települések védelmében is.

A Háárec című izraeli újság szerint az orosz hadseregben a mesterlövészek egyéves kiképzést kaptak, míg Izraelben ez az idő csak öt hét. Az orosz mesterlövészek közül egyeseket kiképzőkként alkalmaznak az izraeli hadseregben.