Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Börtön helyett bírság a drogosoknak Franciaországban

Vágólapra másolva!
Börtönbüntetés helyett pénzbírsággal sújtanák a könnyű drogok fogyasztóit Franciaországban. Arról még vita folyik, hogy mekkora legyen a bírság összege, abban azonban egyetértés van, hogy nincs értelme rács mögé dugni az elsősorban a fiatal korosztályból kikerülő drogosokat.
Vágólapra másolva!

A drogfogyasztást börtönnel sújtó több mint 30 éves törvény gyökeres módosítását, a kábítószerezést pénzbírsággal büntető új jogszabály bevezetését tervezi a francia kormány.

Dominique Perben igazságügy-miniszter a témával foglalkozó keddi kormánytanácskozás előtt jelezte, hogy egyelőre nincs végleges álláspont a kiszabandó büntetési tételek nagyságát és lépcsőzetességét illetően.

Nicolas Sarkozy belügyminiszter, aki egyetértett abban, hogy alkalmi fogyasztókkal szemben nem szabad börtönbüntetést alkalmazni, 1500 euróban (közel 370 ezer forint) akarja megszabni a pénzbírság mértékét.

Jean-Francois Mattei belügyminiszter kesztyűsebb kézzel kívánja kezelni a - főleg fiatal - megtévedteket: a 68-135 euró közötti sávban (mintegy 17 000-34 000 forint) ajánlja megszabni a kiróható büntetés határait.

A téma szakértői és a döntéshozók között nincs vita abban, hogy a kábítószerek használatát minden esetben büntetni kell. Általános viszont az a vélemény is, hogy éppen a túl szigorú és árnyalatlan szankcionálás a legfőbb akadálya a súlyosbodó társadalmi betegség hatékony kezelésének.

Az 1970 óta érvényben lévő törvény a "puha" drognak számító marihuána alkalmi fogyasztóját ugyanúgy elzárásra utasította, mint a keményebb kábítószerek élvezőit és a drogkereskedelem hiénáit.

Az illetékesek körében az elmúlt évek tapasztalatai azt a nézetet erősítették meg, hogy áttörés csak a kiindulópont megváltoztatásától várható. A hasisfogyasztók és a drogkereskedők kiszűrése, az utóbbiak elleni szigorú elbánás fenntartásának kérdésében is egyetértés van a jogi, egészségügyi és kormányilletékesek között.

A drogozók elleni jogi fellépés az utóbbi években - a jelenség növekedésével együtt - gyakorlatilag enyhült: a bíróságok vonakodtak kiszabni a törvényben előírt büntetési tételeket, azaz a jogszabály kontraproduktív volt. 1990-ben a drogvisszaélések miatt előállítottak 30 százalékának ügyében született érvényes bírói döntés, 2001-ben 71 667 kábítószer-fogyasztó ellen tettek rendőrségi feljelentést, s az ügyeknek nyolc százalékában hoztak elmarasztaló ítéletet.

A kábítószer-fogyasztás feltartóztatásának új megközelítési szempontja a legfiatalabb korosztály védelme. Számos tanulmány bizonyítja, hogy két francia fiatalból legalább egy legalább egyszer már elszívott egy marihuánás cigarettát, érthető hát a bíróságok húzódozása attól, hogy fiatalkorú, alkalmi törvénysértőt börtönbe küldjenek.

A jelenség társadalmi méretei viszont éppen azt igazolják, hogy a cselekmény súlyosságával arányos és következetes szankcionálás nélkül nem érhető el a trend megfordítása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről