Ausztria: alvásos büntetés egy sofőrnek

Vágólapra másolva!
"Helyszíni alvásra ítélt" egy kamionsofőrt az osztrák rendőrség, miután egy országúti rutinellenőrzésnél kiderült: a szállítmányozási cég alkalmazottja megszakítás nélkül már 42 órája ül volánnál.
Vágólapra másolva!

A Kronen Zeitung című bécsi napilap vasárnapi beszámolója szerint az osztrák fuvarozó cég alkalmazottját Burgenland területén állította meg a közlekedés-rendészet, és teherautójának automatikus adatrögzítőjéből kiderült: a 32 éves gépkocsivezető már csaknem két teljes napja van úton, és 3100 kilométert tett meg egyhuzamban.

A rendőrök az ellenőrzés után arra utasították a szemmel láthatóan is holtfáradt sofőrt, hogy szálljon vissza a kamionjába, de ne a volánhoz, hanem az ülések mögött kialakított fekhelyre, és ott pihenje ki magát. A sofőrnek arra sem volt ereje, hogy vitatkozzon: azonnal mély álomba zuhant, és csak nyolcórás alvás után folytathatta az útját.

A rendőrök szerint nem csak a sofőr számíthat komoly büntetésre a közúti közlekedés veszélyeztetése miatt, de a szállítmányozási cég vezetője is, aki valószínűleg nem arról álmodozott, hogy egyszer majd túlhajszolt alkalmazottai miatt veszik elő.