Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ausztria: három év a holokauszt tagadásáért

Vágólapra másolva!
A holokauszt tagadásáért 3 év börtönbüntetésre ítéltek egy 52 esztendős volt kerületi önkormányzati tagot szerdán Bécsben. A csak Wolfgang F. 52 éves gyártástechnológusként megnevezett férfi büntetése még nem jogerős, ha azzá válik, az elítéltnek egy évet mindenképpen börtönben kell töltenie, szabadságvesztésének további két évéről pedig próbaidő után döntenek.
Vágólapra másolva!

A férfit - akit 1994-ben kizártak az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ), miután "a társadalom multikulturális elkorcsosulásáról" panaszkodott - az APA osztrák hírügynökség az ausztriai szélsőjobb ismert képviselőjének nevezte.

Az elítélt az 1990-es évektől számtalan iratban tagadta a zsidók II. világháborús tömeges kiirtását. A férfi, aki 1994-ig Wiener-Neubauban volt kerületi önkormányzati tag az FPÖ képviseletében, hatóságokhoz, intézményekhez és magánszemélyekhez is elküldte írásait, amelyekben "abszolút lehetetlennek, fizikailag-technikailag nonszensznek" nevezte "az ortodox történetírásnak" azokat az állításait, hogy a zsidókat tömegesen irtották ki a II. világháború alatt Zyklon-B gázzal és olyan teherautók zárt szekrényeiben, amelyekbe kipufogógázt vezettek.

A perbe fogottat ez év júniusának végén vették őrizetbe. Wolfgang F. a tárgyalóteremben, amelyet biztonsági okokból a tárgyalás folyamán kiürítettek, egyebek között kijelentette, hogy "természetesen nem érzi magát bűnösnek, mert csak az igazságot állította". Nézeteinek alátámasztására azt hangoztatta, hogy "a történelem folyamatos felülvizsgálati folyamat".

A férfit annak a törvénynek az alapján ítélték el, amely tiltja a holokauszt tagadását. Az elítélt védője gondolkodási időt kért a fellebbezéshez, míg a vádat képviselő ügyész egyelőre nem nyilatkozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről